180 години отбеляза обновената църква в Брягово

Изображение 1 от 3

    Православните миряни в село Брягово с вяра и преклонение пристъпиха към вратите на обновения храм „Св. Атанасий“ в деня на неговия празник. Църквата, събирала през годините вярващите бряговци, за да достигне до тях Божията любов, преплетена в уникални икони и вградена в резбата на олтара е най-старата в региона.

    Преди повече от 180 години в бързо растящото село Брягово нямало храм, а изграждането му противоречало на законите в Османската империя. Местните си послужили с хитрост. Започнали всяка вечер да палят кандила на определено от тях място, за да внушат на турците, че то е свято и предопределено за храм. След известно време извоювали разрешение и започнали градеж. Сградата е изцяло от камък с дебели и яки стени. Прозорците са малки, оставени високо. Колонади и куполи създават красотата и блясъка на вътрешното пространство. Освен, че е първа в района, църквата се оказва и с уникална архитектура, повлияна от руските образци. Тя е трикорабна, с мъжко и женско отделение. Градена е с мисъл не само за храм, но и за защита от набези.

    За откриването и освещаването ѝ идват владици и свещеници от околните села. Пратеници от Руската даряват огромен полилей и дарохранителница, запазени и до днес.

    Гордостта на местните е иконата на Св.св. Константин и Елена, поставена във филигранна дърворезбована рамка, изработена от местния майстор Динко Зограф. Той е автор и на изящното слънце над олтара.

    Времето започва да остава отпечатък върху уникалната постройка. Тогава в селото се завръща Атанас Христов. „Болно ми беше да гледам църквата как се руши, разказва той. Тогава се впечатлява от изписаната година на стената на църквата – 1838. Сметката му показва, че след няколко години предстои църквата да направи 180 години. Решава и първоначално със собствени сили, а след това започва да увлича редица други хора, за да превърне църковния двор, църквата и камбанарията в едно уютно кътче, в което се преплитат религия, история и бъдеще.

    Избраното през 2015 година Църковно настоятелство започва да събира дарения, за да възстанови каменната ограда и дограмата и да се ремонтира църквата. Под ръководството на Атанас Кръстев се организират и плануват почти всички дейности. За Йордановден е подновен купола на камбанарията. Освен издействаните от различни фирми средства, с личен труд и материали се включват много хора – общо над 170.

    На днешния храмов празник отец Христо Христозов отслужи литургия за здраве. Беше раздаден и курбан. А Мария Камова запозна гостите с историята на храма. Църковното настоятелство беше подготвило за всички брошура, разказваща за 180-годишната църква „Св. Атанасий“ в Брягово.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ru
      rural horror
      3 -7
      19:29, 2 май 2018
      снимки-ужас текст-ужас от ужас ми се доповръща... Виж коментара
      • Пъ
        Първомаец
        3 -4
        00:38, 3 май 2018
        Шъъът рязана подлого османска
      • Ru
        rural horror
        5 0
        10:29, 3 май 2018
        Кой е рязана подлога бе боклук говедарски. Бягай да чистиш кенефи отрепка некадърна
      • Mb
        Mbmnb
        1 0
        09:08, 4 май 2018
        Казах ти Танасе.
    • 2
      Пи
      Пипагор
      6 -1
      21:45, 2 май 2018
      Фитков комуниста- атеист,гущера-безбожник и той си спомни че има бряговска жилка и е плавославен.Катарзис на жерсето цръвено
    • 3
      !
      !
      6 -1
      23:41, 2 май 2018
      Бряговската църква, строена през 1838 година, въобще не е по руски образец. Това е някаква тиражирана глупост!
    Последни новини