Днес светът е джаз

Днес светът е джаз. Свобода, интерпретация, полет. През 2018 година на 30-ти април се отбелязва за 11 път Международния ден на джаза по инициатива на ЮНЕСКО.

Сцена стават над 190 страни, но столица тази година на отбелязването е Санкт Петербург и по-точно Маринския театър.

Артистични директори на събитието са посланикът на добра воля Хърби Хенкок, а от страна на домакините – известният саксофонист Игор Бутман.

Малийската дива Фатумата Диауара, бразилката Лусиана Соуза, французойката Сирил Еме, панамецът Данило Перес са сред участниците в големия форум.

Джазът възниква като музикален стил в първата половина на 20 век в южните части наСАЩ и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции.  Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. За първи път думата джаз започва да се използва на западния бряг на САЩ и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година.

Още от самото си зараждане джазът има най-различни поджанрове: Ню Орлиънс Диксиленд, Биг бенд, суинг, бибоп, латински джаз, джаз фюжън, кубински джаз, бразилски джаз, асид джаз и ню джаз. След разпространението си по света в него се вливат местни национални културни и музикални традиции, които дават още по-голямо разнообразие на жанровете в джаза.

Международният ден на джаза се отбелязва от 2011 г., когато 30 април е обявен от ЮНЕСКО за ден, в който да се подчертае ролята на специфичния стил музика. Датата е обявена от Генералния секретар на организацията и от джаз легендата Хърби Хенкок, който е и председател на Института за джаз „Телониъс Монк“ . През 2012 година Международният ден на джаза е признат и от ООН. 

 Hskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини