Макрон: Политиките на Тръмп по глобалните въпроси са лудост

Въпреки демонстрираните приятелски отношения между двамата френският президент Еманюел Макрон призна, че вероятно се е провалил в опита си да убеди американския държавен глава Доналд Тръмп да остане част от ядреното споразумение с Иран.

Макрон прекара три дни във Вашингтон и при заминаването си каза пред американски репортери: "Моето виждане – макар че не знам какво ще реши президентът ви – е, че той ще се откаже от тази сделка по вътрешни причини", пише The Guardian.

Припомняйки, че Тръмп напусна и Парижкото споразумение за климата, Макрон каза още, че тези чести промени в позицията на САЩ по глобални въпроси "работят за близкото бъдеще, но са лудост в средносрочен и дългосрочен план".

Изказванията му дойдоха след ден, в който двамата демонстрираха братски отношения до такава степен, че разсмяха социалните мрежи и медиите. Но в страстна реч в Конгреса Макрон зае позиции, противоположни на тези на Тръмп. Той каза, че е "сигурен", че САЩ ще се върнат в парижката спогодба, и обеща, че Париж няма да се откаже от споразумението с Иран, което бе дело на предишния президент Барак Обама. Младият френски лидер се представи като непоколебим защитник и на либералния световен ред, глобалните институции и свободната търговия в противовес на максимата на Тръмп "Америка преди всичко".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини