Историческа среща на лидерите на КНДР и Южна Корея

Лидерите на Северна и Южна Корея приключиха първата част от историческата си среща в зоната, която разделя двете страни.

При това Ким Чен-ун предложил на президента на Южна Кореяа Мун Дже-ин да прекрачи демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя. 

"Щом Ким Чен-ун мина откъм южнокорейската страна на границата, президентът Мун запита риторично кога ще може и той да стъпи в Северна Корея. Ким Чен-ун отговори мигновено: "Може би ей сега" и хвана президента за ръка с покана да го последва отвъд демаркационната линия", съобщи на брифинг прессекретарят на южнокорейския президент Юн Йон-чан.

Южнокорейският президент го стори без колебание, след което двамата държавни лидери известно време позираха пред камерите, стоейки вече в севернокорейската част на зоната.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун приключиха първия кръг от преговорите си в граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, съобщиха световните агенции. След като се здрависаха на демаркационната линия, те седнаха един срещу друг на овална маса в Дома на мира и разговаряха час и половина.

Да се ускори обединението на двете Кореи, предложила по време на  преговорите между двамата лидери сестрата на Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, която е част делегацията на КНДР,  Това било посрещнато с одобрителен смях от двете делегации преговарящи.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин е предложил да бъдат свързани железниците на двете страни - проект, обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност стоки от Корейския полуостров да се доставят в Европа много по-бързо, пояснява ТАСС.

"Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и че президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия", цитира лидерът на КНДР телевизия NHK.

Ким Чен-ун е обещал също, че повече няма да буди Мун Дже-ин с ракетни опити, които северокорейската страна обикновено извършва рано сутрин.

През май се очаква среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини