Инициативата „Мултикултурният град” за 11 път в Кърджали

В отговор на 4-те цели на Европейската година на културното наследство, които включват 10 типа инициативи, програмата на тазгодишното издание на „Мултикултурният град’2018“ се стреми към нов тип ефекти на т.нар. „споделено наследство“.

Първите две събития са посветени на Европейския ден на солидарност между поколенията /29 април/: „Забравени пространства“ и „Нов живот за старите снимки“. На 27 април в Артгалерия Кръг ще бъдат показани 40 обекта от Фото- изследване „Забравени пространства“ за динамиката на градската строителна традиция в Кърджалийско, автор на което е строителният инженер и архитект Димитър Кутелов.

На 29 април ресторант „ГРАДИНА“ ще осъмне със специален интериор„Нов живот за старите снимки – идеи за интериор” с архивни фотографии от Кърджали. Това е в отговор на подписания на 24.04.2017Меморандум за сътрудничество между ресторанти, хотели и Арт движение Кръг, чиято цел е да се насърчава използването на архивни фотографии от живота на кърджалийци през ХХ в. в отговор на наложилите се тенденции историческата ърбън фотография, експонирана в интериора на заведения за гости, места за хранене и хотелски вериги в европейските градове, да бъде разглеждана като иновативна част от модерната туристическа реклама и рекламна стратегия.„Мултикултурният град“ е част от националния културен календар на Министерството на културата.

Интеркултурна люлка „Гергьовден/Хъдърлез” ще се извиси в централната градска част и ще бъде открита в деня на общия традиционен празник – 6 май. Уникалният дизайнерски проект, посветен на християнския празник Гергьовден и на празника на хората с мюсюлманско вероизповедание Хъдърлез,ще се бори да бъде една от местните туристически атракции, а на откриването ще бъдат показани празнични обичаи, танци и музика, които се изпълняват традиционно на този ден в културния контекст на християнската и мюсюлманската традиция в селищата на общината.

На 12 май гражданите на Кърджали ще имат възможност да опитат вкусни ястия от кулинарната традиция на различните етноси от региона по време на кулинарен фестивал „Шатри за приятели: опитай мултикултурна кухня“. Съпътващи информационни материали за етно-кулинарни традиции на християни, мюсюлмани, арменци, евреи и пр. ще бъдат налични в шатри, разположени в алеята пред общинска администрация.

По повод Световния ден на културното многообразие в Кърджали ще гостува роденият тук световноизвестeн цигулар и преподавател в европейски университети проф. Мичо Димитров, първа цигулка на Симфоничния оркестър на Холандското радио и концертмайстор на Пловдивската държавна опера. Той ще проведе символичен майсторски клас в Културния дом с младежи от Кърджали за изпълнение на класически произведения от цял свят. Събитието ще завърши с откриване на първа авторска изложба на музиканта-художник в родния град.

На 26 май на официална церемония ще бъдат обявени имената на новите носители на наградата „Мултикултурният човек“.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини