Премиерът на Армения Серж Саркисян подаде оставка

Премиерът на Армения Серж Саркисян подаде оставка, съобщават руски медии.

В съобщението на пресслужбата се казва, че лидерът на протеста Никол Пашинян е бил прав. Премиерът подчертава, че с оставката си изпълнява искането на "уличното" движение. В края Серж Саркисян призовава за "мир, хармония и логика в нашата страна".

Първият вицепремиер Карен Карапетян временно ще е министър-председател на Армения.

Оставката идва на фона на многохилядните протести в цялата страна.

Междувременно стана ясно, че лидерът на протестното движение Никол Пашинян е освободен. Преди ден в хотел  Marriott Armenia в Ереван се състоя среща на премиера Серж Саргсян с Никол Пашинян, която продължи само няколко минути . Господин Пашинян настоя на срещата да присъстват журналисти и заяви, че е готова да обсъжда единствено оставката на Серж Саргсян. Премиерът отхвърли ултиматума и заяви, че подобен разговор не може да се наречер преговори. След няколко часа лидера на опозицията бе задържан, но това усили вълната протести. Хората не само изпълниха централния площад на арменската столица, но обсадиха полицейското управление, където се предполагаше, че е задържан  Никол Пашинян. В неделя полицията е задържала над 250 души.

Днес е организиран пореден голям протест, в който участваха и арменски войници. Демонстрантите обвиняват премиера в корупция и авторитарно управление. Стотици войници участваха в днешната антиправителствена демонстрация в Ереван.

Арменското военно министерство заяви, че ще предприеме строги мерки срещу военнослужещите, взели участие в протестите.

Протестните демонстрации започнаха на 13 април.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини