Някои неочаквани неща, които гените ви могат да кажат за вас

Откак учените разгадаха човешкия геном, бяха открити хиляди гени, които отговарят за едни или други характеристики, болести или склонности, които се проявяват в живота ни и ни правят уникални.

Но повечето от белезите, които ви правят такъв, какъвто сте - вашата височина, вашата личност, вашият интелект - възникват от сложно съзвездие гени. Може да има 1000 гени, които влияят на интелигентността, например. Същото важи и за гените, които водят до определени нарушения. Няма един-единствен ген за шизофренията, за затлъстяването или депресията.

Някои гени носят доста необичайни свойства, за които преди 2-3 десетилетия никой не би помислил, че може да си направи ДНК тест. Но днес можем да научим доста от своята ДНК.

1. Коефициентът за нтелигентност
Британски изследователи откриха ген, който отговаря за високите резултати на IQ тестовете. Хората, които носят този ген се обучават по-бързо, запомнят по-добре и по-малко се уморяват при напрегната умствена работа.

Отделни участъци от този ген отговарят за формирането на спомените, конценратацията и езиковите способности.

Генът бил открит при 60% от децата. Благодарение на това откритие започнали да съставят индивидуални програми за децата.

2. Генът на музикалния слух
Учени от Хелзинкския университет изследвали образци кръв от 767 души на възраст от 7 до 94 години, някои от музикални семейства, други - не. Всички преминали музикален тест. В ДНК на всички, които успешно преминали теста, имало едно същесрвено в хромозома 4. За музикалните възприятия отговорността се паднала на гените GATA2 и PCDH7.

3. Диета, която съответства на вашето ДНК
Знае се, че диетите имат тази способност - да правят чудеса при едни и съвсем да не действат при други. Причината е нашата ДНК.

Правилният баланс на мазнини, въглехидрати и белтъчини може да бъде генетически предопределен и това е съвсем индивидуално, т.е за всеки той е различен. Когато балансът в някоя диета е близък към вашия  ДНК-баланс, диетата действа. 

Изследвание, проведено в Станфордския университет, показва, че с подходящата по генетичен състав диета, хора с наднормено тегло загубили 250 % повече тегло и се чувствали много по-добре, отколкото групата, която не се хранела по този  начин.

4. Комуникативност
Дали някой ще е душата на компанията или ще избягва да контактува е също въпрос на гени.

Изследователи от Харвард анкетирали над 1 000 тийнейджъри - еднояйчни или двуяйчни близнаци, като сравнили количеството на приятелите и характера на дружбата им. В резултат учените установили, че в основата на комуникативността като черта на характера, лежи генна структура.

5. Може би обичате сладко заради гените си
Хората с определен ген - TAS2R38, консумирали повече захар още от деца, показало едно изследване. 

Мутации в гена MC4R карат човек да предпочита мазна храна, а мутации в гените FADS1 и FADS2 го правят лаком за растителна храна.

Изследователи от Харвард намерили ген, който отговаря за ефекта на кафето, като с това най-накрая става ясно защо някои хора не могат без чаша-две, а на други не им влияе.

6. Наследство, за което не подозираме
Нашите гени съдържат всичките ни болести, и не само нашите, а и на предците ни.

Това позволява генетиците да изчислят вероятността да се разболеете от една или друга болест през живота си или когато остареете. Например генът STK39 се свързва с развитието на хипертония.. А мутации в гените BRCA1 и BRCA2 определят риска за поява на рак.

Не е задължително човек, който носи определен ген непременно да се разболее. Става дума да се знае, когато има висока  за вероятност и да се вземат съответните мерки. 

7. Творчески способности
Творческият подход няма как да бъде научен, той предполага неща, които не са заучени или вече изпробвани решения в конкретната ситуация. Но творчеството е най-човешкото предимство и изключително важно за напредъка. 

Изследване, в което участвали 130 хил. европейци показало, че група гени определят доколко човек може да бъде човек на изкуството. Има и малък проблем с тези гени - същата група се свързва с развиването на шизофрения.

8. Дълголетие
Продължителността на живота зависи от много фактори, но процесът на стареене зависи от някои гени, според последните проучвания. 

Изследователи от Токийския университет отрили особен ген, който имат само мъжете. Благодарение на него те развиват по-едри и силни тела. Но същият ген е причина мъжете да живеят средно по-кратко от жените.

През 2010 год. британски учени доказаха, че червеи, които имат гена DAF-16, живеят по-дълго и са по-издръжливи на болести и стрес. Хората също имат този ген, но не всички.

9. Спортен талант
ДНК отговаря за 66% от верояттността за травми и дали сте подходящ за определен спорт. 

Един от гените - АСЕ има отношение към спортния талант и регулира кръвното налягане. Човек, който има една от формите на този ген, е по-издръжлив и има по-добри данни за спортни натоварвания.

Генът ACTN3 отговаря за развитието на определена мускулатура. Той е бил открит при бегачи, като при тези на дълги разстояния се версията е една, при спринтьорите - друга.

10. Уникалните качества
Абсолютният слух, абстрактното мислене, прагът на болката, темпераментът, паметта и даже кихането на светлина са предопределени генетично.

Тези "суперспособности" идват с наличието (или липсата) на десетки гени, които са известни на учените. Генен тест може да покаже заложбите на детето за спорт, някои негови вродени качества или предразположеност към болести.

Но не всичко в живота ни зависи от гените. ДНК-то е подаръкът, който получаваме с раждането си, но от много други фактори зависи как ще го използваме. Музикалния слух може да бъде развит само при подходяща среда и образование, спортните постижения - от треньора и волята да бъде следван системно и упорито.

Гените определят нашите качества до голяма степен, но волята може да промени съдбата ни, както и изборът ни за какво ще употребим способностите си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини