Експерт: Има шофьори с 300-400 акта и глоби за 40 000 лева

Ще ги спрат ли новите наказания, които се предвиждат в 3 проектозакона?

„Има хора с 300-400 акта, фиша, наказателни постановления. Получават си новото наказателно постановление и продължават да си карат по същия начин. Има хора с по 30 000-40 000 лева наложени глоби. Няма сила, която да ги накара да бъдат по внимателни”. Това коментира в предаването „Здравей, България” Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Тодоров и бившият председател на транспортната комисия Настимир Ананиев коментираха готвените промени и засилването на наказанията при нарушения на пътя.

Едно от предложенията е при три нарушения шофьорът да се явява отново на изпит.

„В петък се пуснаха законите, днес има обществено обсъждане, три дни по-късно законите са 170 страници. За съжаление почти няма ново”, коментира Настимир Ананиев.

По думите му донякъде ще бъдат засегнати системните нарушители.

„Дава се превишена скорост в населено място с над 50 км/ч. А ако е с над 40 км/ч? И го направиш 20 пъти? Освен това 70% от загиналите са извън населените места. Когато се правят законите трябва да се седне, да се види статистиката”, заяви  Ананиев.

„Има разлика за карането с превишена скорост в града и извън населено място. В града е по-опасно”, заяви Тодоров.

Велосипедистите вече ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка по всяко време, а глобата, ако не го правят, е 30 лева.  

Експертите коментираха и случая с автобуса от София за Ловеч, за който зрители на NOVA сигнализираха, че е пътувал претъпкан с правостоящи.

„Бих проверил цялата фирма, това е за отнемане на лиценз. Много сериозно нарушение на правилата”, заяви Настимир Ананиев.

„Лошото е, че това е трудно доказуемо”, заяви Владимир Тодоров.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини