Семейство пчелари гостува на Клуба по пчеларство

Изображение 1 от 4

    На 20 април 2018 г. в кабинета по химия в СУ „Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Първомай беше проведена среща на участниците от клуба по Пчеларство със семейство Веселина и Димитър Димитрови. Семейство Димитрови са не само страстни пчелари, но и притежават голям брой пчелни семейства в землището на с.Искра, общ. Първомай.  Участниците от клуба по Пчеларство и с любезното съдействие на сем. Димитрови изработиха свещи от восъчни основи, облепени с миди и рисувани със специални рисувателни средства. Учениците използваха въображение и изящество при изработването на восъчни свещи на фона на видеоклипове, свързани с изработване на свещи и подходяща класическа музика. Г-н Димитър Димитров и г-жа Веселина Димитрова внимателно стопиха восъка /до 80 ℃/ в различни цветове със своя апаратура и помогнаха на учениците да обогатят своите глинени фигурки с пчелен восък. Учениците с желание и ентусиазъм се включваха в различни дейности – декорация на купички за свещници с миди, рисуване с специални бои. А петокласниците Тодор Димитров и Борислав Благоев взеха участие не само при изработването на восъчни свещи, но и при топенето на восъка.  А шестокласничката Ани Запрянова, петокласниците - Кристина Станчева, Божидара Георгиева, Гергана Антонова, Митко Йорданов, Елена Стоянова, Теодора Христозова, Мария Касърова, Александър Тултуков, Делян Михайлов и седмокласника Никола Войников  показаха завидни умения при изработването и украсата на глинени фигурки и восъчни изделия – купички за свещи, восъчни  свещи и восъчен сладолед от различни цветове восък.

    Неотдавна, участниците от клуба по Пчеларство проведоха две срещи и с нашата съгражданка и художничка г-жа Нина Андреева в ателие „Рефлекс”, гр. Първомай. В ателието учениците изработиха глинени фигури на пчели, купички за свещи, медальончета с форми на слънчоглед и цветя и макет на тръвен кошер. А по-късно в кабинета по химия те с радост обагриха своите предмети в свежи тонове, свързани с пчеларството.

    Участниците бяха очаровани от срещата  им с нашите съграждани и сътрудници – г-жа Нина Андреева, сем. Димитрови – Веселина и Димитър и възможността, която им предоставя керамиката и восъка. За тях тези срещи бе вълнуващо преживяване и породи желанието им за бъдещи творчески изяви.

    Златка Гарова, учител по химия

    и ръководител на клуба по „Пчеларство”

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини