Колко пъти могат да се спречкат Радев и Цветанов за пет дни

Словесният спор между президента Румен Радев и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов върви от няколко месеца, но само в рамките на една работна седмица репликите между двамата достигнаха нови нива в отношенията им.

Бившият вътрешен министър обвини държавния глава, че не следва евроатлантическия път на България, като дори след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заяви, че Радев е искал страната да излезе от НАТО и Европейския съюз. Отговорът на президента не закъсня и той обвини Цветанов, че по-трудно осмисля това, което чете.

Всичко това се отрази и в отношенията на управляващата партия ГЕРБ и най-голямата опозиционна сила БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова дори намекна, че може дори да се потърси наказателна отговорност за част от думите на Цветанов.

16 април - една по-различна лекция

Всичко започна в понеделник, 16 април, когато Радев изнесе лекция на тема "Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи" пред студенти, посланици и официални гости в Университета за национално и световно стопанство. В нея той критикува и парламента, и изпълнителната, и съдебната власт.

"В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строят, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов - в това време други хора го крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват чертежи, но други хора съвместно от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена, ограда, но тя е толкова рехава и нестабилна, че трябва да почнат да я ремонтират още преди да са приключили, защото е тъмно. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно. Медиите не показват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят. Крайно време е да включим прожекторите - това е най-важното и неотложно, което трябва да направим за България, за да я има България", заяви Радев.

Още в същия ден Цветанов отговори на критиките към управлението.

"Най-хубаво е да си президент в България, защото президентът може само да намира кусури, но нищо не зависи от неговите действия, защото нито носи политическа отговорност за това, което се случва в държавата, нито пък има някакъв механизъм и лост, с който може да допринесе тези проблеми да бъдат решени. Имаме различия със сегашния президент, защото той е част от политиката, която прави БСП с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско поведение", заяви Цветанов.

18 април - големите амбиции се раждат с големите комплекси

И сякаш напрежението стихна, още повече след ареста на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, който прикова общественото внимание. Един ден без разменени реплики беше последван от декларация на ГЕРБ на 18 април за началото на парламентарната сесия, прочетена от Цветанов.

"Прожекторите са включени, господин президент, наложително е да се опитате да видите видимото, а то е, че България се движи в правилната посока. Според вас няма малки и големи държави, а такива с големи и малки амбиции. Големите амбиции се раждат с големите комплекси, а у нас е достатъчно светло, за да се вижда всичко това", каза Цветанов.

В същия ден премиерът Бойко Борисов разпореди на четирима министри да са в готовност да се срещнат с Радев, за да обсъдят с него какви са проблемите в управлението на страната.

19 април - иска ли някой България да излезе от НАТО и ЕС

В деня на заседанието на КСНС – 19 април, в спора между Радев и Цветанов се намеси и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Господин Цветанов това работи. Неговата работа е да следи какво казва президентът, да го ругае публично, при това ползвайки квалификации, каквито не би трябвало да ползва нито един политик", заяви Йотова.

Тя явно не беше обърнала внимание на едно изказване на Цветанов месец по-рано, в което той я хвали, че превъзхожда с класи поведението на Радев, който пък говорил повече като лидер на политически проект, а не като президент.

След заседанието на КСНС Цветанов обяви, че в самото му начало държавният глава е прочел становище, в което си проличавало, че иска България да излезе от НАТО и ЕС. И се върна отново на темата за "светлината" и "тъмнината".

"Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Екземплярите от становището, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея. Като започнахме дискусията, държах много да се уточнят нещата със "светлината" и "тъмнината". И когато говорим за динамиката в геополитически план, бях категоричен, че с позицията на президента, която се отклонява от позицията на правителството, не даваме ясен знак към геополитическите ни партньори", каза Цветанов.

След това Корнелия Нинова обяви, че няма нищо вярно в думите на Цветанов и дори на шега каза, че явно не са присъствали на едно и също заседание. Тя добави, че за подобни думи може дори да се търси наказателна отговорност от Цветанов за клевета.

20 април - лични нападки

В последния работен ден на седмицата Цветанов намеси и предизборната кампания на Радев, която определи като истинска тъмнина".

"В президентската кампания беше истинска тъмнина - социално слаби хора финансират кампанията на президента Радев с по 400 лв., мрежа за тъмно финансиране. Остават съмнения, че президентът е зависим от чужди държави заради начина, по който ни предлага да водим националната сигурност на страната", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

"Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно Цветан Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират за европейски ценности, без да са много наясно какво означават", отговори Радев и уточни, че предизборната му кампания отдавна е осветлена и всички документи са на сайта на Сметната палата.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ми
    Мина
    1 -6
    22:14, 20 апр 2018
    Изобщо не съм фен на Цветанов , но Румен Радев е д... Виж коментара
  • 2
    Ми
    Мишо
    1 -3
    12:45, 21 апр 2018
    Румен Радев си е русофил и руска кукла на конци. Досега сме видели от него само едни празни лаладжийски приказки,колкото да оправдае голямата заплата,която взима. Дефакто неговата роля в управлението на държавата е никаква.
  • 3
    Ан
    Антимафиот
    4 -1
    14:02, 21 апр 2018
    Браво на Радев ! Безстрашен Човек скала , със собствено мнение и честно мотивиран.
  • 4
    Би
    Биляна
    1 -2
    14:13, 21 апр 2018
    Егати смотания президент си имаме. Днес го слушах как чете едни написани клишета в които нямале никакво послание. А как защитаваше корумпираната кметица. Това просто няма да го коментирам. На малкия пръст не може да се намаже на Плевленлиев,който говореше със собствени думи,а не да чете каквото са му написали. Пълен фатмак си е и такъв ще си остане.
Последни новини