България е сред "горещите" дестинации за автомобилните производители

Югоизточна Европа (ЮИЕ) е новата гореща дестинация за световните производители на автомобили. Макар и без завод за асемблиране на коли, в България работят 170 компании, които произвеждат компоненти за индустрията и повечето от тях планират да разширят дейността си. Това се посочва в анализ на SeeNews за автомобилната индустрия в региона. Очаквано начело са страни като Румъния, Словения и Сърбия, където има заводи за асемблиране, покрай които се създават и множество други предприятия за части.

Изпреварващ ръст

Автомобилната индустрия е сред най-бързо растящите в страните в региона по отношение на принос към БВП, обем на производството и създаване на работни места, както и един от водещите сектори за привличане на преки чуждестранни инвестиции, се посочва в анализа на SeeNews "Югоизточна Европа - новата гореща дестинация на световната автомобилна индустрия". По данни на Международната организация на автомобилните производители (OICA) през 2017 г. са произведени общо 629 014 превозни средства (основни коли), което е близо 3% от общото производство на автомобили в Европа. Ръстът обаче в региона на годишна база значително надвишава средния за континента - 9.7% спрямо 3.1% през 2017 г.

Български принос

В регионален план България не може да се сравнява с Румъния, Словения и Сърбия, тъй като няма асемблиращи мощности. През 2012 г. китайската Great Wall заедно с "Литекс моторс" на Гриша Ганчев направи такъв завод край Ловеч с годишен капацитет за 50 хил. броя, но той така и не беше достигнат. В началото на 2017 г. компанията спря производството и започна процедура по фалит.


В страната обаче има 170 компании, които произвеждат автомобилни компоненти и които осигуряват 4% от БВП. Продуктите включват много широка гама - от високотехнологични като микроелектроника, климатични системи и инструментални табла, до алуминиеви части, кабели, каучукови и пластмасови изделия, тапицерии и т.н. Заетите са над 40 хил. души, показват данни на автомобилния клъстер и министерството на икономиката за 2017 г. Общите приходи на компаниите в сектора са 3.5 млрд. евро, от които 90% са от износ на основни международни автомобилни пазари.

Планове за разширяване

Според проучване на Colliers, PwC и автомобилния клъстер 85% от производителите на компоненти в България имат планове за разширяване на дейността в страната. В резултат на това броят на заетите се очаква да се удвои през следващите четири години. Положителна тенденция е, че делът на компаниите със собствени развойни центрове в страната постоянно нараства и вече надвишава 40%, се посочва в анализа.

В анализа на SeeNews се посочва още, че по-рано тази година правителството е обявило намерения да привлече световен автомобилен производител. По информация на Българската агенция за инвестиции разговори първо ще се водят с BMW, а след това с производители от Южна Корея и Индия. Докато това обаче са само намерения, няколко компании за компоненти вече разширяват заводите си, а други планират да започнат производство. Трета фабрика в страната наскоро откри японската Yazaki (край Димитровград). Пак там скоро се очаква да заработи заводът за автомобилни фарове на турската Sa-ba.

Готови автомобили

Производството на готови автомобили в ЮИЕ е концентрирано в три държави - Румъния, Словения и Сърбия. Румъния е безспорен лидер, като държи 57.1% от производството на превозни средства в региона през 2017 г. В страната заводи имат Dacia и Ford, както и над 600 производителя на оригинално оборудване, които снабдяват с компоненти както местните заводи, така и производствени мощности в цяла Европа. Секторът създава 13% от БВП и осигурява над 200 хил. работни места по данни за 2017 г.

Словения пък е страната с най-голям ръст - 42% през миналата година, като броят на произведените превозни средства достига 189 852 броя. Това осигурява на страната дял от 30.2% от производството в Европа. Автомобилната индустрия в Словения създава 10% от БВП и 12.5% от износа на страната.

В Сърбия автомобилната индустрия осигурява 14% от преките чуждестранни инвестиции и 10% от износа през 2017 г. В нея работят над 40 хил. души по данни за 2017 г. Основният двигател на сектора е откритият през 2008 г. завод на Fiat в Крагуевац, където се асемблира Fiat 500L. Италианската компания досега е инвестирала 980 млн. евро в производството. В страната работи и сръбската компания Ikarbus, която произвежда автобуси основно за местния пазар. Малка част от продукцията се изнася в Русия. През 2017 г. в Сърбия са произведени близо 80 хил. автомобила.

Компоненти

Като цяло производството на компоненти е доста по-широко представено в региона, отколкото производството и асемблирането на коли. Това, което привлича мултинационалните компании, са конкурентните разходи, достъпът до квалифицирана работна ръка с инженерни и технически умения и добре развити IT и подкрепящи индустрии. Географската близост до големите компании за асемблиране както в ЮИЕ, така и в Централна Европа и Турция им дава конкурентно предимство по отношение на разходи и навременна доставка, пише още в анализа.

Износът на части и компоненти за автомобили расте стабилно между 2013 и 2016 г. във всички страни от ЮИЕ с изключение на Черна гора и Косово. Средният годишен ръст е 18.1% през 2016 г. Македония и Молдова са увеличили износа си повече от два пъти, а Албания, България, Румъния и Словения отчитат двуцифрен ръст.

Производството на компоненти е най-голямо в Румъния - над 600 доставчика, като основният двигател е наличието на асемблиращи предприятия. В Словения към края на 2016 г. работят над 270 компании с повече от 16 хил. работници. В Сърбия автокомпонентите представляват над половината от общото производство в сектора. Части произвеждат над 70 компании, а заетите са над 40 хил. души.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини