Нови условия за откриване и разпореждане с платежни сметки наложи БНБ

Българската народна банка промени реда и условията за откриване и разпореждане с платежни сметки, за изпълнение на платежни операции и за използване на платежни инструменти. С новата Наредба 3 се отменя настоящата, която е от 2009 година.

Както и досега действащата Наредба, новата урежда откриването и воденето на платежни сметки, изискванията към изпълнението на платежни операции и коригиращи преводи. Регламентира изискванията към изпълнението на платежни операции чрез платежни и предплатени карти, изчисляването и прилагането на приемливи такси за услугите по платежна сметка за основни операции. Освен това регулира прегледа и актуализацията на разпоредбите в съответствие с новия Закон за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), който действа от март тази година. Наредбата е синхронизирана и с Европейската директива от 2015 г. за платежните услуги във вътрешния пазар.

Чрез нея БНБ въвежда изисквания към доставчиците на платежни услуги относно управлението на операционните рискове и рисковете, свързани със сигурността при предоставянето на платежни услуги, и докладването на значими инциденти.

С наредбата се определя и националният списък на най-представителните услуги, свързани с платежна сметка. Освен това и функционирането на интернет страници за съпоставяне на таксите, както и формата, съдържанието на документа с информация за таксите, и отчета за таксите. 

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини