14 °C

Какви цени на тока предлагат ЕРП-тата

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува финалните ценови предложения за ток на енергийните дружества. Става дума за цените на електроенергията за регулаторния период 1.07.2018 – 30.06.2019 г.

КЕВР публикува и Сравнителна таблица за предлаганото от дружествата изменение на сега действащите цени.

Най-голямо увеличение искат от ЧЕЗ – 5% за дневния ток за бита и 51% – за нощния. ЕВН искат средно с 4% повече. При „Енерго-Про“ исканото увеличение е между 2 и 3 на сто.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че Комисията ще приеме само най-необходимите и неотложни разходи на отделните енергийни дружества, предаде агенция БГНЕС.

„КЕВР няма да позволи тези увеличения да се случат.

Ще приемем само най-необходимите и неотложни разходи на отделните енергийни дружества. Но вярно е, че по-голямата част от тях искат увеличения, които варират от 20 до 50%” , каза той пред журналисти.

Пред депутатите председателят на КЕВР каза, че действително някои от поисканите увеличения са стряскащи. „Аз отново искам да декларирам, че нито бизнесът и битовите потребители имат основание за сериозни притеснения, защото комисията ще продължи и тази година да спазва своята консервативна политика на недопускане на каквито и да е резки промени в цената на електроенергията”, каза той.

Междувременно председателят на Съвета на директорите на „Инерком“ (бел. ред. фирмата, която иска да купи българските активи на „ЧЕЗ Груп“) Милена Стоева заяви, че

„Инерком“ не е участвала в  подготовката на ценовото заявление.

„То е изготвено и подадено от ЧЕЗ, които са настоящ собственик на активите на разпределителното предприятие и на крайния снабдител“, уточни тя.

Стоева каза това на заседание на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп“ в България.

В началото на заседанието председателят на комисията Жельо Бойчев прочете отговор на въпроси, зададени от комисия до ЧЕЗ. От там казват, че от 2013 г. насам в периода на управление на всяко правителство представители на „ЧЕЗ Груп“ многократно са предлагали на различни представители на България евентуална продажба на българските дружества, притежавани от ЧЕЗ Груп“.

„Република България обаче не изрази положителен интерес към сделката”, се казва в отговора. Получен е отговор и от министър-председателя, който гласи, че не са водени разговори с представители на чешкото правителство или на ЧЕЗ за обратно изкупуване на активите на ЧЕЗ България.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини