Цъфна блатното кокиче в най-голямото находище

Изображение 1 от 3

    За пръв път от няколко години територията на блатното кокиче в землището на село Градина е побеляло от цвят. Влажната зима и пролет създадоха отлични условия за развитието на това толкова ценно растение. Находището до селото е най-голямото в страната. От 2006 г. е защитена територия с площ 2 344, 417 декара. Освен блатното кокиче, в нея вирее и естествена лонгозна крайречна гора от полски ясен, полски бряст и летен дъб.

    Режимът на бране на това растение е много строг. До няколко дни комисия от РИОСВ – Пловдив ще даде становище на Министерството на околната среда и водите дали тази година може да се бере блатно кокиче. След това Министерството трябва да разреши и едва тогава да се лицензира фирма, която може да се занимава с това и само от нея ще бъде изкупено растението за сушене и използване във фармацевтичната промишленост. През последните няколко години не е било разрешавано брането на блатно кокиче.

    Местността, в която около село Градина се разпространява блатното кокиче, хората нарича Мъртвица, заради разливащата се от канала вода, която застоява като мъртва. Тази територия е част от Ловно стопаснтво „Тракия“, което се грижи за нея. Мястото е труднодостъпно с коли и доста отдалечено от населените места. Това е и една от причините да се запази Находището. Освен с уникална растителност, то е населено и с дивеч, който обича спокойствието.

    В Пловдивска област има три находища от блатно кокиче, като за тях се полагат допълнителни мерки за съхранението им. Проект на РИОСВ – Пловдив е дал през 2014 г. възможност за възстановяване на хидрологичния характер на крайречните заливаеми гори край село Градина.

    Блатното кокиче е рядък вид многогодишно растение, с ограничено разпространение, тъй като вирее само в низини, на мочурливи ливади, периодично заливани крайречни гори, по бреговете на реки или блата. Неправилното събиране също допринася за намаляване на находищата. Жителите на Караджалово добре знаят това и споделят, че с годините тамошното находище е значително намаляло.

    Блатното кокиче е не само много лековито, но и много красиво нежно цвете с камбанки, напомнящи на момина сълза, но малко по-големи отнея. Заради съдържащия се в него галантамин, то е изключително ценно за фармацията и медицината. Това вещество е открито от професор Димитър Пасков през 1959 г. Лекарството намира широко приложение в медицината – при лечение на полиомиелит, полиневрити, детска церебрална парализа, мистаения гравис, прогресивна мускулна дистрофия. Прилага се като палиативно лечение при болест на Алцхаймер, а в токсикологията се използва като антагонист при някои отравяния.

    Блатното кокиче може да се отглежда и изкуствено. Достатъчно е да има подходящ сорт и условия за култивиране, а също и добри грижи. В резултат се постига добър добив, който превишава този от естествените находища.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини