24 °C

България начело по извънбрачни деца в ЕС

Процентът на извънбрачните деца у нас е нараснал  близо 6 пъти за последните 30 години. През 1986 г. те са били около 10%, а през 2016 г. са 59%, показва анализ на Евростат за брачните и извънбрачни раждания в ЕС през 2016 г. 

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на ЕС, след Франция с 60% извънбрачно новородени деца, сочи европейската статистика.

По данни на НСИ у нас през 2016 г. са родени общо около 65 хиляди деца, като от тях 38 440 са родени извън брака, или около 59 на сто от всички раждания у нас.

Най-висок е делът на извънбрачните раждания в областите Видин и Враца - близо 75 процента от всички новородени деца там, а най-нисък - в област Кърджали - около 38 процента.

През 2010 в България е имало 40 хиляди извънбрачни раждания през 2010 г. /38% от ражданията през годината/. Пред 2015 и 216 броят им е около 38 хил, кето в проценти е 59 на сто раждания извън брака.

Пик на ражданията, според данни на НСИ, е регистриран през 1920 г. и 1950 г., когато са били родени по около 180 хиляди новородени деца.

Най-малко извънбрачни деца през 2016 г. са се родили в Гърция - около 9 на сто, с;ледвана от Хърватия и Кипър - с по около 19% раждания извън брака. 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини