Сражения в Дума - правителствени сили срещу бунтовници от неизвестна групировка

Боеве са избухнали днес в град Дума в Източна Гута, съобщи ТАСС. Сраженията са между правителствени сили и бунтовници от неизвестна групировка. 

Така вместо инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия да проведат своето разследване за употреба на отровен газ срещу мирни жители, сега се водят боеве. 

Районът премина под контрола на силите на президента Башар Асад на 15 април и оттогава нямаше сражения. повечето от бойците на опозицията се изтеглиха през хуманитарни коридори, заедно със семействата си. 

Още на 13 април руското Министерство на отбраната заяви, че извеждането на опозиционните сили е завършено напълно. Става дума за над 21 000 души, напуснали района с оръжието си. Днес в Дума трябваше да започне мисията на инспекторите от ОЗХО, които трябваше да установят употребено ли е химическо оръжие и кой го е извършил. 

При новата ситуация обаче това става невъзможно. Очевидно на някой не е изгодно експертите да разследват употребата на бойно отровно вещество, коментират анализатори. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини