12 °C

Ротари клуб -Кърджали осигури инсталации за чиста питейна вода на училища и детска градина

Ротари клуб -Кърджали осигури инсталации за чиста питейна вода в четири училища и една детска градина в града. Съоръженията са монтирани в средните училища „Отец Паисий“, “П.Р.Славейков“, “Йордан Йовков“ и ЕГ „Христо Ботев“, както и в детска градина „Райна Княгиня“. Проектът е дистриктен. Членовете на Ротари клуб Кърджали са дарили половината от сумата. Партньори са община Кърджали, Ротари клубовете от Димитровград и Момчилград. Общата стойност е 12 500 лева.

Инсталациите са монтирани от фирма „Караман“ чийто президент Мухаррем Али е член на Ротари клуб-Кърджали. Съоръженията са последна дума на техниката и са американска технология, произведени по лиценз в Словения.

Инсталациите осигуряват 10 000 кб.метра питейна вода, която се пречиства през три филтъра от всякакви примеси, включително и хлор. Издръжката на такова съоръжение е 100 лева годишно.

Идеята да разработим този дистриктен проект се породи след като във Варна с такива инсталации бяха снабдени всички училища. Там проектът бе подкрепен от Ротари фондация. Решихме и ние да започнем в Кърджали. Това сподели пред журналисти президентът на Ротари клуб-Кърджали Бахар Палова. Палова даде брифинг в СУ“Отец Паисий“ пред една от инсталациите.

Ротари е най-голамата неправителствена организация в света и работи в полза на обществото. Затова ние преценихме, че проект насочен към учениците,ще бъде най-подходящ , каза още Бахар Палова. Тя посочи,че инициативата на ротарианците от Кърджали е подкрепена от Ротари клубовете Едирне и Люлебургас от Р Турция, които също са дарили инсталации за пречистване на питейна вода. Те са монтирани в училищата в Стремци и Енчец.

Директорът на СУ“Отец Паисий“ Златко Атанасов подчерта, че децата са много доволни от новата придобивка. Инсталацията е много по хигиенична от други съоръжения, не се запушва и ползването и е облекчено, каза още Атанасов. Директорът на училището заяви, че родители са пожелали да се монтират още такива съоръжения.

На брифинга присъстваха и членовете на Борда на Ротари клуб-Кърджали. Всички бяха единодушни,че проектът ще спести на родители много средства за минерална вода.Освен това ще се избегнат вредни ефекти от пластмасовите опаковки.

Бахар Палова съобщи също , че Ротари клуб Кърджали готви голям благотворителен бал на 19 май. Очакват се много гости. От Република Турция ще дойдат ратарианци от Ротари клуб „Мимар Синан“, с които осъществяват проекта „Заедно на един мост“. Деца ще гостуват и ще творят със свои връстници от Кърджали. На бала са поканени още ротарианци от Ротари клубовете Едирне и Люлебургаз. Очакват се и кмета инж.Хасан Азис и областния управител Никола Чанев.

Събраните средства ще се предоставят за обновяване на концертната зала в ОДК и за подмяна на дограмата.

Георги Кулов
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 24.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини