За повече от половината българи мигрантите са заплаха. Преглед на печата

"Сега": 14 април - ден на национален траур заради тежката катастрофа на "Тракия"

МВР откри кризисни телефони за близки на пострадалите

С решение на Министерския съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия".

При тежкия пътен инцидент загинаха шестима души, а други над 20 пострадаха. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Министерството на вътрешните работи (МВР) откри временна телефонна линия за информация за роднини и близки на пострадалите.

На кризисните телефонни номера 02/982 51 54 и 0889 94 42 60 през цялото денонощие близки и познати на ранените ще могат получат информация за състоянието им.

ТЕЛК.

"24 Часа":

Събирането на болести за ТЕЛК остава, ако втората носи над 50%

Инвалидите с тежки увреждания няма да останат без право на придружител. За това се споразумяха здравното министерство и представителите на организациите на хора с увреждания на среща в петък.

Лекарите ще продължат да дават процент инвалидност за второ, трето и всяко заболяване на пациента, но само ако то е оценено на над 50% нетрудоспособност.

"Когато едно лице има заболяване с най-голям процент 80, но има и други тежки заболявания, които са над 50% увреденост, ще има право заболяванията да се събират, за да получи право на придружител и пълен размер на пенсията", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

При необходимост от изписване на помощни средства като инвалидни колички, протези, патерици или др., те да бъдат записвани в ТЕЛК-а, за да се избегне допълнителното ходене по лекарски комисии. Тази идея също е била обсъдена, каза Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Организациите поискаха и сравнителен анализ с разликите между старата и новата наредба, т.е. за направените корекции в групите заболявания и процентите срещу всяко заболяване.

До 23 април новият вариант на наредбата за медицинската експертиза ще бъде качен за обществено обсъждане. Всички промени ще бъдат обсъдени в рамките на две седмици, преди новата наредба да се внесе пак в Министерския съвет.

Среща.

"Монитор":

Борисов: Елитът на Балканите разбра, че пътят е към ЕС и НАТО

Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО. Това коментира премиерът Бойко Борисов след срещата си в МС с Денис Звиздич, председателстващ Съвета на министрите на Босна и Херцеговина.

Той обясни, че двамата са обсъждали Западните Балкани и увери, че се работи активно. В тази връзка засегнали и темата за транспортните коридори и инфраструктурните проекти в региона. По думите му голяма част от лотовете вече са проектирани, финансирането от три европейски банки е осигурено, държавите трябва да положат максимално усилия да довършат трасетата.

Според него трябва максимално бързо да се работи и да се възползваме от енергията и енерцията от последните няколко месеца, докато България председателства Съвета на ЕС. Важно е да дадем реална перспектива на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз. Не искам да изглеждам като голям оптимист, но само преди година темата за присъединяването на страните от Западните Балканите към Евросъюза изглеждаше като абсолютно невъзможна, каза премиерът.

Дело.

"Дума":

Жалбата на Сакскобургготски за "Кричим" е отхвърлена в Страсбург

Жалбата на Симеон Сакскобургготски срещу България за отнемането на двореца "Кричим" е отхвърлена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, става ясно от сайта на институцията. От ЕСПЧ дори са подготвили отделно прессъобщение, с което мотивират вчерашното си решение. Според съда българското правосъдие е отхвърлило претенциите за реституция на имота на базата на подробно и добре мотивирано решение. Вписаните царски братовчеди Фердинанд фон Вюртемберг, Александър фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи де Вюртемберг и Маргарет дьо Шевини пък са отхвърлени като наследници, тъй като никога не са били въвеждани във владение. Решението по казуса е окончателно.

ЕСПЧ обаче ще разгледа две други жалби на Сакскобургготски, сестра му и още петима царски наследници. Едната касае обявения през 2009 г. мораториум въpxy paзпopeждaнeтo c т.нар. царски имоти. Страсбуг ще иска още обяснения от българското правителство по жалбата на експремиера срещу одържавяването на имотите "Ситняково" и "Capъгьoл".

Мигранти.

"Сега":

За повече от половината българи мигрантите са заплаха

Според 70% от българите миграцията е тежест за социалната система, а близо две трети посочват, че мигрантите задълбочават проблемите с престъпността. Като цяло за 52% от българите имиграцията е проблем. Това показва последното специално проучване на Евробарометър, предаде Инвестор. За сравнение само 38% от европейците имат това усещане. По-негативно е и усещането за интеграцията на чужденците у нас - 55% смятат, че тя не е успешна. Процентът е близък до средния за ЕС - 54% от гражданите на съюза не виждат успех по отношение на интеграцията на имигрантите.

Като цяло възгледите на българите към мигрантите са по-скоро отрицателни - 53% не виждат възможност те да се развият на трудовия пазар, а 51% смятат, че те по-скоро заемат работните места, предназначени за българите. 59% не виждат възможности за обогатяване на местната култура благодарение на имигрантите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини