Валери Симеонов: Между 100 и 150 хиляди души взимат неправомерно инвалидни пенсии

Между 100 и 150 хиляди души взимат неправомерно инвалидни пенсии. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти след срещата в МТСП с национално представителни организации на хората с увреждания.

Валери Симеонов изтъкна, че съпротивата срещу реформата - на първо място идва от "групата на ТЕЛК-аджиите", които са на трудов договор. По думите му същите тези хора навиват манивелата на хората с увреждания.

Вчера се състоя организирания от неправителствените организации протест, но на 18-ти е насрочен протест, организиран от родители на деца с увреждания.

На второ място съпротивата идва от хората, които получават неправомерно голям процент - хипертоници и др., които взимат големи пенсии, а работят в същото време - носят чували, товарят се. "Има много сериозна съпротива", коментира той и изтъкна, че въпросът е да не се спира възможността за оздравяване на системата. По думите му консенсус може и да не се постигне, но трябва да се обсъждат всички тези въпроси.

Валери Симеонов още веднъж повтори, че отговорността за всички тези решения е на управляващата коалиция, а не на организациите на хората с увреждания. Той посочи, че 100-тици милиони потъват, затова и очаква те да бъдат върнати в бюджета.

Валери Симеонов коментира все пак, че удовлетворен от конструктивността на разговорите. Предстои втора среща в Министерство на здравеопазването, която ще се проведе утре. На този етап концепцията за реформа на експертизата за работоспособността ще бъде замразена информира Бисер Петков.

"Всичко е в духа на предварително заявената програма още в предизборната кампания програма за оздравяване на системата на инвалидните пенсии, в които продължава да има доста сериозни злоупотреби, които се дължат на неправилни, фалшифицирани, да не кажа подкупни ТЕЛК-ови решения. По наша преценка там се губят стотици милиони левове. Това са общи пари, държавни пари, включително пари на хората, които са около тази маса, така че в това отношение правителството ще продължи да работи по отношение на реализацията на своята програма, но при спазване на интересите на всички тези хора, които имат основания да бъдат подпомагани от обществото заради своите заболявания", заяви вицепремиерът.

Адриана Стоименова, заместник-председателят на съюза за интеграция на хората с увреждания и един от организаторите на протеста заяви, че имат уверението, че финансовите ресурси ще бъдат запазени за политики за хората с увреждания.

На тези думи Валери Симеонов реагира, като уточни, че средствата, които бъдат освободени, ще бъдат пренасочени в други посоки. По думите му няма как да стане средствата, които са освободени, да останат всички за хората с увреждания. "Няма как да стане, защото ние очакваме доста сериозни пари да бъдат освободени по посока на бюджета."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    То
    То и ти
    8 -3
    21:32, 12 апр 2018
    То и ти не вземаш правомерно заплатата си, ама го правиш! От какво си сигурен, че е така като не си специалист по тези въпроси. Сигурно съдиш по себе си. Че лъжеш държавата, най-вече данъкоплатците които дават парите си за високите ви заплати. Какво се правиш на много честен. Колко открадна от оградата? Колко спечели от хотела който предоставяш на охранителите на границата? По очите ти личи, че си голям шмекер. Хората мрат като мухи, а този "патриот" не дава жълтите стотинки на инвалидите.
  • 2
    Ge
    georgi
    3 -2
    15:49, 13 апр 2018
    това виярное 4е взимат инвалидни пенсии работоспособни хора община Първомай обл,Пловдив на първо място на един му се с4упил ръката взима инвалидна пенсия от 5 години п4елар гледа 50 кошера с инвалидна пенсия автомонтйор с инвалидна пенсия с вико кървно,раматизъм ,шипове,над нормено тегло тия хора са работоспособни здрави работият в 4асниния сектор над 100тина са в общ, Първомай срещу плащане по 2000,3000 лв и взимат документи за ТЕЛК за инвалидна пенсия ниямали кой да спре таза мафия с инвалидни пенсии да взимат инвалидни пенсии истинските инвалиди ане фалшивите ито4ват пенсионния резерв как може с 5 години осигурителен стаж да взима 10 години инвалидна пенсия от кадеса тия пари тия париса на истинските пенсионери а не на фалшивите с инвалидна пенсия ,
  • 3
    Ми
    Мина
    0 0
    20:24, 18 апр 2018
    Няма оправия в инвалидните пенсии.Твърде много хора се изтарикатиха и се научиха да цоцат от държавата и да си бачкат на черно.Няма лесно да се откажат от благинката.Но тук трябва да се намесят хората с истински увреждания , защото заради хитреците, за тях няма достатъчно пари. Няма да получат достатъчно увеличение и нормалните пенсии , защото всичко се изпапва от здрави и прави лъжеинвалиди.
Последни новини