Експериментално потвърдиха съществуването на фермион на Майорана

Група изследователи на Microsoft от Делфтския технологичен университет в Холандия извършиха експеримент, резултатите от който ще помогнат за създаване на квантов компютър, десетки хиляди пъти по-точен от съвременните изчислителни системи.

Специалистите експериментално потвърдиха съществуването на фермион на Майорана, който представлява квазичастица (като всяка частица е античастица на самата себе си) и същевременно притежава свойствата на полупроводник и свръхпроводник. Съществуването на такива квазичастици е изследвано от италианския физик Етор Майорана още през 30-те години на миналия век.

Кубитите (квантови битове) на изчислително устройство, изградено на базата на споменатите частици, се очаква да бъдат по-малко зависими от външни влияния, да дадат по-точни резултати и следователно да покажат по-голяма производителност, съобщават от Microsoft.

Ако учените успеят да създадат работещи кубити въз основа на фермион на Майорана, рано или късно клиентите на Microsoft ще могат да използват ресурсите на високопроизводителен квантов компютър чрез облачната платформа Azure Cloud.

Предполага се, че системите от нов тип ще могат да решават определени задачи с най-висока ефективност, в сравнение със съществуващите изчислителни машини. Това, по-специално, ще бъдат задачи, свързани с криптографията, търсенето на нови лекарства и др., за които са необходими огромни изчислителни ресурси.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини