Защо Аюведа препоръчва алкализиране нa организма?

Алкално-киселинното равновесие на организма се измерва и оценява поредством стойностите на pH. За човешкото тяло е нормално те да са между 7.3 и 7.45 (стойности малко по-алкални от неутралното pH 7). Измерването на pH става чрез изследване на артериална или капилярна кръв, както и с лакмусни хартийки за телесните течности (слюнка, урина).

Кое прави организмът ни „подкиселен“ според Аюрведа?
Според Аюрведа много фактори могат да нарушат това равновесие. От една страна стоят храните и течностите, които консумираме. Високо киселинни храни са месни и млечни продукти, гъби, яйца, миди, продукти с шоколад и рафинирана захар. Киселинността се увеличава още от алкохол, кафе, лекарства, оцветители. Важно е също така да се знае, че негативните емоционални състояния на стрес, омраза, гняв, страх също влияят негативно на този баланс.

Хронични заболявания като дихателна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, захарен диабет и много други водят след себе си понякога то тежки и животозастрашаващи кризи на киселинността. При всяка остра инфекция, както и при тежките онкологични болести винаги има ниско pH. Различават се метаболитна и респираторна ацидоза и съответно алкалоза. При настъпването на някоя от тях по фин и сложен механаизъм протичат компенсаторни процеси, насочващи естествените бъфери в тялото към балансиране. Това не винаги е възможно, а и в много случаи организмът просто не може да се справи сам с това състояние.

Когато средата е кисела настъпва клетъчен стрес и разрушение, нарушение на ензимните и хормонални системи. Увеличава се киселинността на телесните течности, благоприятства се отлагането на някои конкременти. При ниско pH може да има косопад, кожни раздразнения, емоционална нестабилност. При най-тежките форми се стига до критично потискане на дихателния център, тонуса на сърдечния мускул и да доведе до необратими метаболитни нарушения.

С какво ние сами можем да повлияем на киселинно-алкалното си състояние според Аюрведа?
Тежките форми на ацидоза и алкалоза (защото организмът страда и в алкално състояние) са обект на лечение от лекари и други медицински специалисти. Алтернативната медицина има много препоръки за да не се стига до това, както и за да се коригират леките форми на ацидоза, водещи неусетно до телесно страдание. В ръцете на човек са няколко прости правила, които да спазва, за да е по-здрав, силен и уверен, казва Аюрведа. А кои са тези правила?

Доброто емоционално състояние намалява риска от излишно подкисиляване на организма. Самовнушени и техники за намаляване на вредните мисли, самообвинения, критики и страх могат да бъдат изключително балансращи и полезни. Практикуване на чигун, йога, медитация, йогийско дишане имат незаменими ползи в дългосрочен план.
Избягването на вредни и токсични субстанции има неоценима роля за доброто ни здраве. Консерватни, изкуствени оцветители, излишни медикаменти и хранителни добавки са нещо без което тялото функционира по-добре. Кофеинът и алкохолът трябва да бъдат в минимални количества.
Редовна физическа активност и провеждане на масажи на цялото тяло са полезни за балансиране на киселинността. Усвояването на техниките на самомасаж може да бъде незаменим помощник в поддържането на добро здраве. Масажирането на скалпа, краката, ръцете, гъбра подобряват циркулацията, хормоналните нива и намаляват болестното pH.

Правилното хранене е от първостепенно значение. Консумирането на пресни зеленчуци и плодове, ядки, зехтин, естествени подсладители и сол трябва да стане ежедневен навик. Сокове от цвекло, морков, лимон и алкална вода трябва да са ежедневие. Дивечът и естествено-растящите зърнени храни, както и некултивираните сортове имат алкален характер и намаляват излишното подкиселяване.
Подправки като кардамон, розмарин, джинджифил и куркума, въведени в ежедневната трапеза имат доказано благоприятно въздействие. Също така е хубаво зеленият чай да замести черния чай и кафето или пое да ги разреди.
Лимонът заема специално място в Аюрведичната медицина.Прясно изцеден лимонов сок със сода и вода може да бъде като панацея за целия организъм. Смята се, че тази комбинация освен да намалява киселинността, стимулира имунитета, метаболизма, вътрешната енергия и мисловния процес.

Ако не се мисли тенденциозно в насока алкализиране на организма, човек рискува да изпадне във всички лоши последствия от това. Препоръките на Аюрведа са един лесен и достъпен начин как по естествен начин да се балансира киселинността. Спазвайки простите препоръки на хранене и здравословен начин на живот можем да се избавим от много от здравословните проблеми на съврменниото общество.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    Павлов
    0 0
    12:04, 11 апр 2018
    Пък язе досега съм мислел, че лимонът е кисел!
Последни новини