Tesla се оправда за тестова трагедия с грешка на загинал изпитател


Американският производител Tesla Motors разкри причините за инцидента с неин електромобил, тестващ система за автономно движение. Катастрофата с прототипа се случи на 23 март на магистрала в Калифорния, като при нея загина возещият се в Model X инженер-изпитател.

От компанията признават, че кросоувърът е бил в безпилотен режим по време на удара. Загиналият Уолтър Хуан, който работи за Apple, е включил автономната система няколко минути по-рано и, въпреки че на няколко пъти е получил предупреждения да поеме управлението, не го е направил.

"Водачът е получил няколко визуални и едно звуково предупреждения, че автопилът е включен. В подобен случай е трябвало ръцете му задължително да бъдат поставени на волана, но до самия сблъсък той така и не го е направил", се казва в официалния доклад на Tesla, публикуван от изданието SFGate.

За пореден път от производителя на електромобили посочват, че автопилотът е само спомагателна функция и водачът е длъжен да държи ръцете си на волан. Той периодично получава предупреждения от системата, която освен това намалява и скоростта на колата.

Изявлението на Tesla никак не се хареса на Националната агенция по безопасност на транспорта в САЩ. Неин представител коментира, че компанията не е трябвало да публикува своя доклад за инцидента, преди да е завършило официално разследване.

Това не е първият подобен инцидент с кола на Tesla. Преди година във Флорида движещ се на автопилот Model S се удари в завиващ камион и шофьорът на колата загина. Тогава се наложи компанията да изтегли в сервизите си над 25 000 бройки от модела, на които бе препрограмирана системата за автономно придвижване.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини