15 °C

Навършват се 90 години от най-разрушителното земетресение в Първомайско

Тази година се навършват 90 години от априлските земетресения в района около днешен Първомай. Серията трусове започва още на 29 март 1928 година и са приети като обичайни за областта, известна като сеизмична. На 14 април обаче земята е разлюляна с незапомнена и сила. Първоначално са усетени два по-леки и кратки труса около 11 часа, в 11.20 ч следва разрушително земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер, с епицентър 8 км северозападно от Чирпан. Денят е Велика събота по църковния календар.

По това време много от хората са били извън домовете си. Този факт спасява стотици човешки живота. След първия трус местното население спи на открито, в палатки от черги.

На 18 април в 21 часа и 20 минути вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд-7,0 по Рихтери епицентър близо до Поповица, Пловдивско. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина около 15 км.

На 25 април 1928 г. в Гълъбово има земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер, това е третото голямо земетресение, известно като Старозагорското.

По-слабите, затихващи трусове продължават до юни.

В продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Всъщност, сеизмичната активност в района започва на 29 март и е продължила до началото на юни 1928 г.

След първия трус са разрушени почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (днешен Първомай). Седем хиляди семейства остават без покрив, деформирани са железопътни линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите. Разказва се за волове и дори стражар, изчезнали в пукнатини в земята. От кладенците извират пясък, чакъл, тиня, подпочвени води и дори нефт.

В Борисовград, Караджалово, Крушево, Виница, Градина, Добри дол не остава здрава сграда. Любеновци изобщо изоставят селото си и го възстановяват на около 1,5 км южно. Загиналите в Борисов град са между 8 и 10 човека, повечето деца. Ранените са между 100 и 150.

Много хора се изнесли в посока Драгойново и Асеновград. Но след земетресенията своя удар нанесло и времето – започнали чести превалявания, а на 25 април ударила и градушка. От дъждовете реките Марица и Мечка придошли и залели близките села.

Първоначално държавните институции били в ступор, но бързо се овладели и започнали да водят борба със стихиите.

Земетресенията засягат една седма от територията на България с над 400 хиляди души население. Пострадали са над 240 села. Жертвите са 107 души, а 500 са ранените. Земетресенията причиняват общо щети на стойност около 3,3 милиарда лева. Над 72 хиляди сгради са засегнати като около 26 хиляди сгради от тях са разрушени; 402 от разрушените сгради са били държавни и общински училища, а 250 – църкви.

Parvomai.NET


4 Коментара

Хороскоп за 25.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини