В София вече има 60 електромобила за споделено ползване

В София вече има 60 електромобила в car sharing услугата SPARK. Платформата успя за петте месеца от стартирането си да увеличи двойно автопарка и да разшири почти двойно зоните, в които може да се наеме или освободи електромобил. Ключова роля за успеха на SPARK имат двата основни партньора ДЗИ, основен застраховател на електромобилите, и Порше България, основен доставчик на електромобилите.

За петте месеца на проекта са регистрирани над 10 000 потребителя, изпълнявани са около 150 индивидуални сесии на ден и вече зоната за наем и освобождаване на колите е по-голяма.

„Представянето на SPARK ни дава увереност да си поставим високи цели – 100 електромобила до края на 2018 г., 250 до края на 2019 г.“ коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK.

„Гордеем се, че именно Volkswagen е партньор на SPARK и нашият най-малък модел Volkswagen e-up! в момента поставя София сред най-модерните столици по света с услугата споделено ползване на електрически автомобил.”, подчертава Маркус Татцер, изпълнителен директор на Порше БГ, официален вносител леките и лекотоварни автомобили с марка Volkswagen и Audi за България.

До 2050 г. статистиката сочи, че 70% от увеличаващото се население на Земята ще живее в градски пространства. Това поставя ролята на човешката ежедневна мобилност в драматична светлина, както никога досега. Според марката Volkswagen, бъдещето на мобилността е в нашите ръце и в ръцете на производителите на автомобили.

SPARK е услуга от ново поколение, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни. След ползване на услугата, може да оставите колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София. Spark е съвместен проект на Eldrive, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини