"Необитаема" част на Амазония била населена с близо милион души

Обширни части от тропическата гора не са просто природно чудо. Те са обвити от мистерия и митове – величествен фон на богата история на древни общества, чиято ценна екосистема е заплашена от резрушителната човешка алчност.

Богатата история не престава да ни се разкрива.

Ново изследване откри, че неизследвана част от Амазония, за която се смяташе, че е била необитаема преди пристигането на Колумб, може да е била дом на близо 1 милион души, разпръснати на площ от 1 800 км.

Поне това твърдят археолози от университета в Ексетър, Великобритания, които използвали сателитни изображения, за да изследват басейна на река Тапажос в Бразилия, и открили нови археологически обекти, състоящи се от общо 104 изкопа – историческо свидетелство за почвен инженеринг в южната част на Амазония.

Подобен род изкопи, наподобяващи геоглифи – са откривани и преди в Амазония. Те разкриват наличието на човешка активност останала скрита от нас дълго време заради гъстата растителност в тропическата гора.

В рамките на ново проучване, екипът открил доказателства за многобройни укрепени селища, датиращи от 1250-1500 година. След като разгледали 24 от обектите, учените се натъкнали на керамика, полирани каменни брадви, наторена почва и сметища за битови отпадъци.

Откритите обекти варирали от малки заграждения с диаметър от около 30 метра, до по-големи с диаметър 400 метра, състоящи се от няколко могили, свързани от площади и пътища.

Освен мащабът, удивителното на тези структури е фактът, че дълго време учените смятаха, че басейнът на река Тапажос е бил необитаем.

Те винаги са твърдели, че населението е било концентрирано в плодородните заливни зони и речни брагове в други части на Амазония.

Най-удивителна е числеността на някогашното население.

На база разпределението и размера на изкопите, учените пресмятат, че населението е наброявало между 500 000 и 1 милион души.

Те обитавали площ от близо 400 000 квадратни километра.

Разбира се, засега това са само предположения, но ако те бъдат потвърдени, това означава, че числеността на населението в Амазония преди пристигането на Колумб, е била далеч по-голяма отколкото сме смятали и че разнообразието от култури и традиции е било много по-богато.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини