Македония и Унгария също изгониха руски дипломати

Унгария стана 17-ата, а Македония - втората западнобалканска (извън ЕС) държава, решила да обяви руски дипломати за "персона нон грата" заради отравянето на агента Сергей Скрипал.

Унгарското външно министерство каза, че е решило да изгони дипломат, който според властите в Будапеща е замесен в шпионаж в полза на Русия. Според изявлението на дипломатическата служба на страната решението е "базирано на казаното на заседанието на Европейския съвет".

Македония от своя страна ще изгони руски дипломат след консултация със "съюзниците и партньорите, Европейския съюз и НАТО", гласи изявление на външното ѝ министерство. Решението раздели македонските политици и някои го определиха като "прибързано", а руското посолство в Скопие написа в "Туитър": "Тази изключително недружелюбна стъпка няма оправдание, нито прецедент в руско-македонските отношения. Пълната отговорност за последствията е на македонската страна."

Вчера следобед редица държави - 15 от ЕС, Албания, Украйна, Норвегия, Канада и Съединените щати - предприеха тази стъпка в знак на солидарност с Великобритания, която обвинява Русия за покушението. В отговор външното министерство в Москва каза, че случилото се няма да остане без последствия. Източник в институцията, цитиран от РИА "Новости", предупреди, че отговорът ще бъде "симетричен" и ще засяга всяка държава, предприела стъпки срещу руски дипломати.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини