Почти 47 дела на месец разглеждат съдиите в Първомайския съд

46,67 средно на месец са делата, които се разглеждат в Районен съд – Първомай. Това е посочено в отчета, разглеждащ работата на четирите районни съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Пловдив. Първомай е най-малкият районен съд, но изпреварва Карловския, който разглежда 43,61 средно на месец. Другите две съдилища са Районен съд – Пловдив има 59,28 дела, Районен съд – Асеновград – 55,03 дела средно на месец. Заключението в доклада е, че обемът на постъпление на дела и натоварване на съдиите е доста над средното за страната.

В отчетния доклад на Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд – Пловдив бяха изнесени и други данни:

През 2017 г. общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд – Пловдив е 6691. От тях 2564 са били наказателни, а 4127 – граждански, търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения за цялата 2017 г. са в общ размер 7908. Този сбор е от постъпленията, заварените производства и върнати от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствените действия.

За цялата календарна година съдиите от Окръжен съд Пловдив са свършили общо 6682 дела. От тях 82 % /5487/ са приключили в срок до 3 месеца от образуването им.

„Окръжен съд – Пловдив е един от най-натоварените съдилища в страната от това ниво по брой на постъпили и свършени дела“, посочи председателят на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев. Той отбеляза, че е налице промяна във вътрешната структура по видове на делата, като през отчетната година общото постъпление на наказателни дела е намаляло с 301 дела /съпоставени с броя на постъпилите наказателни дела през 2016 г./, като това не е довело до съществено намаляване на натовареността на съдиите и служителите.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини