В ПГСС отбелязаха Деня на Слънчевите деца

Изображение 1 от 2

    Ученици от ПГСС „Васил Левски“ отбелязаха Международния ден на децата със синдром на Даун, наричани още Слънчеви деца. Въпреки усиления ремонт в училището, бъдещи агроеколози от 10.б клас намериха местенце, в което подредиха шарени чорапчета – един от символите на подкрепата за хората, носещи това заболяване.

    Синдромът на Даун се дължи на хромозомни изменение – 21-та двойка има не два, а 3 хромозома. Затова и отбелязването на този ден става на 21.03, а учениците заявиха: „Те са наши приятели, защото ние не броим хромозомите!“.

    Заболяването се изучава в часовете по биология и здравно образоване в 10. клас. Преподавателката Николина Атанасова използва случая, за да обърне внимание на своите ученици върху проблемите на тези хора. Обикновено те имат физически аномалии, с които трябва да се съобразява обществото. Често имат и умствени затруднения, но сред тях има и хора, които са много талантливи музиканти – пианисти, цигулари Макар и единици, сред тях се срещат хора с много силни математически способности да извършват действия с големи числа.

    Нина Атанасова учи гимназистите, че тези хора се нуждаят от нашата подкрепа, те лесно се социализират, винаги са много усмихнати и са добронамерени. В развитите общества се създават специални специални условия, в които те могат да работят, например като болногледачи.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Браво , че са го направили,но дали имат приятели със Даун ? Там нямат и ученици със Синдром на Даун ,а в СУ има и никой не ги забелязва .Интеграция и толерантност само на хартия и на думи.
    Последни новини