Отпускат 25 000 евро за млади фермери в Хасково, консултират ги безплатно

25 000 евро ще бъдат отпускани на млади фермери от Хасковска област. Това е възможно при кандидатстване и одобрение по подмярка "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Тя стартира на 15 март, а приемът на проектни предложения ще продължи до 14 юни 2018 г., разясни главният експерт-координатор и зооинженер Тодор Тодоров от областния офис на Националната служба за съвети в земеделието. Структурата е ползвател на безвъзмездни средства от Държавен фонд „Земеделие“. Тодоров поясни, че службата предлага безплатни консултантски услуги за младите земеделски стопани. „В този тримесечен период земеделските стопани, които отговарят на изискванията на мярката, могат да се възползват от нашите безплатни консултантски и съветнически услуги, които включват изготвяне на целия пакет от документи за кандидатстване по мярката в Държавен фонд „Земеделие“, поясни Тодоров. Пакетът с документи включва бизнес-план за 5-годишен период, формата на заявлението за кандидатстване и съпътстващи документи.

По подмярка "Стартова помощ за млади земеделски стопани" са допустими физически лица, регистрирани като земеделски стопани и са на възраст до 40 г. Те може да кандидатстват с регистрирани собствени юридически лица или еднолични търговци. Кандидатите трябва да са започнали земеделска дейност най-рано 24 месеца преди подаване на заявленията. Това може да се докаже с различни документи като договори за наемане на имоти, регистрирани животновъдни обекти без да са били регистрирани като земеделски стопани.

В диапазона на допустимост се включва целия спектър на отглеждане в страната земеделски култури и видове животни. Предвидени са приоритетни направления, за които при кандидатстване стопаните получават допълнителни точки. Приоритетните направления са целия сектор зеленчуци, плодове и селскостопански животни – едри и дребни преживни, свине и птици, без екзотичните видове.

Подписвайки договор с ДФ „Земеделие“ стопаните могат да ползват безвъзмездната помощ от 25 000 евро, които се предоставят на два транша. Половината се получава в едномесечен срок, а втората част най-рано 18 месеца след подписване на договора и изпълнение на поставените в бизнес-плана цели и задачи.

Работата на консултантите от Националната служба за съвети в земеделието обаче продължава и по време на самото изпълнение на бизнес-плановете по мярката. „Ние продължаваме да следим тяхното развитие, да ги консултираме, съветваме, така че да изпълнят успешно в бизнес-плановете им“, коментира още Тодор Тодоров. Той допълни, че по старата програма – мярка 112 „Млад фермер“, в сила от 2007 до 2014 г., през офисите в Хасково на Националната служба за съвети в земеделието са консултирани над 250 млади фермери, успешно изпълнили своите бизнес-планове.

Земеделските стопани могат да се възползват и от мярката за модернизация на малки земеделски стопанства, чийто прием предстои в периода април-май тази година. Това е инвестиционна мярка, при която кандидатите представят своите проектни предложения на максимална стойност до 50 000 лева. Очакваната безвъзмездна финансова помощ е между 50 и 70% от стойността на проектното предложение. Кандидатите трябва да отговарят на изискването за така наречените малки стопанства. Те трябва да покажат, че за предходната стопанска година са имали земеделска дейност, от която са получили минимум 33% от общо генерираните за годината приходи.

Комплект съветнически услуги се представят и по подмярка „Стартова помощ за развитието на малките стопанства“ в Националната служба за съвети в земеделието. Прием по нея имаше през 2016 г., а следващият прием предстои да бъде през 2019 г.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ай
    айде моля
    32 -2
    19:22, 20 мар 2018
    Само дето пропуснахте да напишете че кандидатите трябва да имат супер силни връзки в гербаджийските среди, за да могат да прокопсат по тези програмки . За да изкарат документацията ще му отнеме доста време и пари . А най-важното , че накрая просто ще им кажат: Не ви стигнаха точките
    • Ми
      Милен
      4 -5
      10:30, 21 мар 2018
      На некомпетентните, неграмотни и мързеливи хора все някой им е виновен! Я ГЕРБ, я БСП или пък бившият кмет Г.Иванов. По всички проекти ако си изпълнил условията по наредбата одобрението ти е сигурно. Всички с Службата са коректни и помагат! Казвам го от опит. А за коментарите ви явно се плаща за да формирате "обществено мнение".
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    20 -2
    20:19, 20 мар 2018
    А кой плаща на консултантите?Гербаджийска пасмина!
  • 3
    ??
    ??????
    23 -2
    20:54, 20 мар 2018
    На консултантите колко процента се дава?Или направо в сметката им?
  • 4
    Тт
    ТТ
    16 -1
    06:18, 21 мар 2018
    От земеделската служба да си оповестят цената! /за консултацията де/
  • 5
    Ми
    Милен
    5 -5
    10:12, 21 мар 2018
    Поздравявам целия екип на Служба съвети в земеделието! Имам проект по Мярка 6.3 изготвен от г-жа Н.Нанева. В Службата се работи професионално и коректно. Нека не коментират хора които не знаят за какво става въпрос.
    • Ас
      Асковски бек
      3 -1
      12:30, 21 мар 2018
      Само пропусна да кажеш, че тази служба, е окупирана от години, от служители ,които трудно говорят български. А тези хора ,са измислили рушвета !
  • 6
    Се
    Селянин
    4 -1
    11:37, 21 мар 2018
    Не се сърдете има хора от земеделието,които водят тскъв стандарт,че и министрите не могат да ги стигнат,само на заплата разчитат.
  • 7
    По
    Помислиh
    1 0
    20:45, 21 мар 2018
    Може поимен да изнесем списък.
Последни новини