Регистър на педофилите иска Явор Колев от ГДБОП

Законодателни промени за регистър на педофилите иска началникът на "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев, съобщи bTV. По думите му стана ясно, че положението в момента е такова, че педофилите излежават конкретна присъда лишаване от свобода и след като я излежат - органите на реда не знаят къде работят и какво правят.
 
Практиката в други държави била тези хора да бъдат следени, изрично вписано е къде работят, за да не може да продължават да експлоатират сексуално деца.Около 200 сайта за запознанства имало преди, където където педофилите са "върлували", докато сега техните основни канали са Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр., обясни комисар Колев.
 
"Педофилът е един от нас, хора като вас, имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца", заяви Явор Колев. По негово мнение педофилите не са само т. нар. "просто гледащи", а и производители на порнографско съдържание с деца, онлайн груминг и сексторшън.
 
Родителите трябва да вземат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване, категоричен е той. Колев информира, че тази седмица са хванати двама педофили от Дупница. Той обясни, че децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в Интернет.
 
Колев обясни, че единият от педофилите с фалшив профил във социалната мрежа Фейсбук е подмамил 13 момичета на възраст между 11 и 13 години, с някои от тях било злоупотребявано сексуално.
 
"Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено", обясни Колев. Само 52% от родителите знаят, че децата им са получавали съобщения от хора, които са искали да ги експлоатират сексуално.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини