"Тайната съставка" - филмът, който ще ви разсмее и излекува

“Тайната съставка“ на режисьора Гьорче Ставревски е първата съвместна филмова продукция между Република Македония и Гърция.

Лентата разказва историята на механика Веле и неговия болен от рак баща. Синът използва крадена марихуана, от която приготвя сладкиш, облекчаваш тежките болки на баща му. Главният герой обаче се оказва притиснат между престъпниците, които си търсят дрогата, и местните пенсионери, които търсят лек за многобройните си болежки.

Мост между две култури

„Горд съм, защото това е първата съвместна кинопродукция между нашите две страни. Оказа се, че културите са много по-близки, отколкото политиците искат да представят нещата“, казва  режисьорът Гьорче Ставревски пред БГНЕС минути преди премиерата в София.

„Тайната съставка“ се радва на добър успех в Гърция, където е посрещнат много добре. Премиерата в южната ни съседка е на 9 ноември 2017 г. Още с първото си участие на филмов фестивал в Гърция лентата печели главната награда на публиката.

„Това беше прецедент. Пръв македонски филм, който печели награда в Гърция от гръцката публика. Имахме втория най-добър резултат в гласуването на фестивала. Филмът е мост между двете култури“, заяви Ставревски.

За четири месеца „Тайната съставка“ е обиколила няколко фестивала на три континента. Филмът е показан на фестивалите в Талин, индийската Гоа и Санта Барбара, където получава главната награда за най-добър чуждестранен филм. Предстоят му участия във Франция и Италия.

У нас лентата идва след премиерата си в Бергамо. Гьорче настоятелно ни съветва да го гледаме и с лек хумор добавя:

„Този филм действа изцелително и на публиката. Много хора дойдоха да го гледат заради това. Ако имате болежка, може да дойдете на филма и мога да ви гарантирам, че нищо няма да ви боли след 1 час и 45 минути. Докато гледате филма, той ще ви изцели“.
 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини