Църковната камбанария в Драгойново има нов купол

Изображение 1 от 4

    Драгойновци и свързани със селото благодетели събраха пари, за да бъде възстановен блясъкът на църковната камбанария по молба на църковното настоятелство. Недялка Степанова, един от настоятелите, сподели, че основна заслуга за мотивацията има ген. Атанас Запрянова, понастоящем заместник-министър на отбраната.

    Според строителите това е четвъртият купол, поставян на камбанарията на църквата. Тя е построена преди около 160 години. За нея хармана си дарява Паун Везирев, парите за строителството са осигурени от Ангел Войвода, а според легендата той е дарил и камбаната.

    Антон Щерев и Ангелина Димова са най-големите дарители. И двамата са с драгойновски корени. Щерев развива бизнеса си в България, а Димова се занимава с парфюми в меката на тоалетната вода – Франция. Тя е и най-крупният дарител за реновирането на църквата, което приключи през 2003 г.

    Кметът на селото Димитър Петров се обърна с благодарствени думи към всички дарители, отделили според възможностите си - от пенсиите си или от доходите си. Щастлив съм, че всико това се случва по време на моя мандат, каза още той.

    Отец Станимир, който присъства на събитието, сподели, че има още работа по монтажа. Първият голям празник под новия купол се очаква да бъде на 6 май, когато ще се отдаде почит към св. Георги.

    Теодора Кирякова


     

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини