Хората от родопско село излиза на протест, "измъкнали" им 200 хил.лв. държавни пари

Хората от чепеларското Проглед са готови да излязат на протес заради пренасочени 200 хил. лв за асфалтиране на улици в туристическото село към други две населени места в Община Чепеларе.

По искане на кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова, държавата, в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, е отпуснала 218 хил. лв. целеви капиталови средства за асфалтиране на улица в чепеларското село, която е изцяло разкопана след смяна на водопровода. Парите са били за точно определени по списък обекти за работа, одобрени са от министъра на финансите, но в последствие пренасочени от Общинския съвет в Чепеларе към други населени места.

След решение на Комисия към Общинския съвет в Чепеларе, за улицата в Проглед остават 18 хил. лв. , а другите са разпределени 50хил. лв. за Павелско и 150 хил. лв. за Забърдо.

Отпуснатите пари са нужни на Проглед след извършена цялостна подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, което се наложи след жестока криза с водата заради стари и компрометирани тръби. През 2016 година селото остана 5 месеца без капка вода и местните хора и туристи оцеляваха с водоноски, осигурени от община Чепеларе.

Кметът Марио Куцинов е изпратил писмо до министъра на финансите Владислав Горанов, кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова, областния управител Недялко Славов заради проблема с целевите средства.

Освен с много вили, чепеларското село е обособено като курортно ядро към Пампорово и успешно развива селски и сватбен туризъм. Макар в него да живеят едва 70 души, то носи почти толкова печалба от туризъм, колкото общо събират трите села Павелско, Забърдо и Проглед. Кметът посочва, че според справка в Местни данъци и такси село Проглед осигурява 70 % от приходите от трите села взети заедно/ Проглед, Павелско, Забърдо/.  В писмото до местната и държавна власт, придружено с подписка от местните хора, кметът на Проглед остро протестира срещу решението на Комисия при Общинския съвет в Чепеларе за пренасочване на парите.

„Ние, жителите на с. Проглед сме изумени от взетото решение на Комисията при ОбС-Чепеларе, след манипулации от сем. Черпокови, баща-Кмет на с. Забърдо, дъщеря – Председател на ОбС-Чепеларе и в дискусиите на обсъжданията на бюджета г-жа Черпокова си позволи да спекулира, като каза, че има при нея постъпило писмо от жителите на с. Проглед, в което казват, че не желаят да се асфалтира въпросната улица през 2018г. “, пише в официалното писмо до властите, разпратено с дата 15. 03. 2018г и до всички медии.

Според документа на заседанието на Комисията, пренасочила парите са били поканени само кметовете на селата Павелско и Забърдо, които получават общо 200 хил. лв от предвидените 218 хил. лв за Проглед.

„Жителите на с. Проглед са готови да протестират срещу решението взето от Комисията, взето под бруталния натиск на един вживял се феодал“, се казва още в официалното писмо и се изразява недоумение „как е възможно целеви средства, отпуснати по списък с обекти, одобрен от Министерство на финансите, да бъдат пренасочвани по най-безотвоворен и безпардонен начин?“.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    12
    123
    1 0
    15:02, 15 мар 2018
    Макар в него да живеят едва 70 души, то носи почти толкова печалба от туризъм, колкото общо събират трите села Павелско, Забърдо и Проглед. Обяснете , как Проглед събира толкова пари колкото Павелско, Забърдо и ПРОГЛЕД.
    • См
      Смолян БГ вести. нет
      0 -1
      15:13, 15 мар 2018

      Кметът посочва, че според справка в Местни данъци и такси село Проглед осигурява 70 % от приходите от трите села взети заедно/ Проглед, Павелско, Забърдо/.

Още новини

Последни новини