YouTube почва да сваля видеа с фалшиви твърдения

Платформата за споделяне на видео YouTube планира да засили мерките срещу публикуването на видео материали, които съдържат умишлено невярна или подвеждаща информация, предаде БГНЕС.

Изпълнителният директор на видео платформата Сюзън Вожицки оповести бъдещите планове на компанията по време на технологична конференция в САЩ. По думите ѝ новите мерки срещу дезинформацията ще засегнат най-вече авторите на различните конспиративни теории и митове. Като пример тя дори посочи създателите на клипове, в които се развива невярната теория, че Земята е плоска или онези, в които се твърди, че масовите стрелби в САЩ всъщност не съществуват и са единствено постановки.

Амбицията на YouTube е да развенчае тези лъжливи твърдения, чрез поставянето на линкове към достоверни информационни източници по темата (например Wikipedia) в описанието под видеоклиповете. Това обаче ще е само една малка част от инициативата на компанията, насочена срещу борбата с неверните данни и "фалшивите" новини.

През последните няколко седмици YouTube се сблъска с изключително много критика по повод стрелбата в гимназия в Паркленд, при която загинаха 17 души. Поводът беше появата на няколко видеа от различни автори, в които се твърдеше, че пострадалите от трагедията, които бяха поканени в медиите дни по-късно, всъщност са наети актьори. Едно от тези клипчета беше гледано толкова пъти, че дори влезе в списъка с най-популярните видеа на платформата и остана там до премахването си от сайта.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Li
    Liberta
    0 0
    11:12, 16 мар 2018
    F*ck off на гугълската цензура!
Последни новини