Днес е Денят Пи

Изображение 1 от 2

    Честват се какви ли не празници, отбелязват се Дни по света, посветени на различни събития. Но на 14-ти май е Светът отбелязва един от най-необичайните празници на числото Пи. Популярен е още и като Денят π /Пи/.

    Празникът, посветен на математическата константа се отбелязва точно на тази дата, защото 3/14 при календарен запис месец/ съдържат

    3, 1 и 4, които са трите най-важни цифри на π в десетичния му вид. През 2018 година дата се отбелязва по света за 30 -та година, а от 2009 Камарата на представителите на САЩ подкрепя празника за Национален ден.

    Денят на константата Пи се отбеляза в България, Гърция и Турция от  2010 година насам.

    Денят Пи е предложен от физика в музея Експлораториум в Сан Франциско Лари Шоу през 1988 година. Той използва американския модел за запис на календарната дата - първо месеца и после деня 14 март - 3/14 в 1:59 часа, което съвпада с първите разреди на числото пи π = 3,14159...

    Смята се, че числото е открито от вавилонските магове, тъй като съотношението е използвано при строителството на Вавилонската кула. Недостатъчно точното му изчисляване обаче довело до крах на целия проект. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи и в основата на строителството на легендарния храм на цар Соломон.

    Интересен факт е, че на 14 март се пада също така и рождената дата на Алберт Айнщайн.

    Всяка година на 14 март почитателите на числото Пи в САЩ се събират, за да възхваляват неговото съвършенство. Феновете на Пи организират състезание за това кой ще възпроизведе най-дълга поредица от цифрите след десетичната му запетая. Световният рекорд по неговото запомняне засега принадлежи на 60-годишен японец, който рецитирал в продължение на 16 часа 100 000 цифри след десетичната запетая. 

    Но числото Пи вече не е мания дамо почитателите на математиката. Живанши, например има производство на парфюм "Пи", а Кейт Буш възпя цифрите му. Организират се и кулинарни състезания за сладкиши и солени печива с вграждане на числото Пи.

    Но независимо от многото аналитична работа, прибавена към изчисленията със суперкомпютри, определили повече от 1 трилион цифри на Пи, не е намерена закономерност в поредицата от цифри.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини