10 човека проявиха интерес към Деня на отворените врати по EURES

Едва 10 човека проявиха интерес към Деня на отворените врати по EURES в Дирекция „Бюро по труда“ – Първомай.

От  трудов посредник те  получиха подробна информация относно възможностите за работа в чужбина чрез посредничеството на Агенцията по заетостта, която е част от EURES мрежата. 
EURES е обединение на европейските служби по заетост. То представлява мрежа за сътрудничество създадена от ведомствата, представящи обществени служби за заетост. Партньори на  EURES  са синдикатите и организациите на работодателите . Целите на мрежата на EURES е да се улесни свободното движение на работна ръка в рамките на Европейското Икономическо Пространство (ЕИП), състоящо се от 27-те държави-членки на ЕС, Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария. Чрез EURES има обявени работни места както в областта на медицината и информационните технологии, така и за берачки на селскостопанска продукция. Главните цели на европейското обединение  EURES са: да информира, напътства и съветва кандидати, потенциално готови да се преместят, относно възможностите  и условията на живот и работа в Европейското Икономическо Пространство; да подпомага работодателите, които желаят да наемат работници и/или служители от други страни; да насочва и съветва работници и/или служители и работодателите в транс-граничните региони.

EURES е безплатна услуга, както за търсещите работа лица, така и за работодателите, и се подчинява на условия определени от отделните членове на EURES.
EURES разполага с мрежа от съветници, които могат да предоставят информация,  напътстване и настаняване на търсещите работа лица и на работодателите, които имат  интерес към европейския трудов пазар. Съществуват повече от 850 съветници на EURES в Европа и техния брой нараства.
Данни за контакт и адреси на EURES-съветници от страната могат да бъдат намерени на страницата на Агенцията по заетостта www.az.government.bg в рубриката "EURES" - "EURES съветници в България”.
За по-голямото популяризиране на EURES мрежата са създадени  два интернет портала. Единият микро портал е преведен на български език и обявява свободните работни места за които работодателите от европейските служби искат да наемат работна ръка  от България. Другият по-голям портал е на съответния чужд език и дава информация за свободните работни места в отделните европейски държави.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини