Тим Бърнърс-Лий: Големите корпорации са превзели глобалната мрежа

Интернет в днесшната си форма и вид няма нищо общо с неговата първоначална идея. Това пише неговият създател Тим Бърнърс-Лий в отворено писмо, което е публикувано във в. Guardian по повод "рождения ден" на World Wide Web (WWW).

Лий е създател на WWW, което постепенно се превръща в основата на интернет. Първоначалната идея на Лий обаче е била изместена от големите корпорации, които в момента са превзели глобалната мрежа, пише той.

Сега гигантите на практика унищожават малките сайтове и блоговете, които преди години направиха интернет толкова привлекателен. Големите платформи доминират интернет и пречат на иновациите, казва още Лий. Според него не е невъзможно нещата да се оправят, но е нужно компаниите, технологиите, правителствата, неправителствени организации, учените и хората на изкуството да работят заедно.

Според Лий в момента големите платформи доминират разпространението на информация в интернет. Те могат да контролират кои идеи да се виждат от хората и да се споделят. Могат и да пречат на конкуренцията чрез поставянето на бариери. Освен това те изкупуват по-малките стартъпи, чийто идеи могат да се окажат конкурентни, купуват иновации и патенти, наемат най-добрите таланти. Към всичко това добавят и огромните потребителски бази данни. "Можем да очакваме, че следващите 20 години ще са много по-малко иновативни от предишните", казва Лий.

Всичко това е довело до централизиране на интернет докато неговата цел е била именно да децентрализира. Същото важи и при услугите за съхранение на данни. Сега има няколко големи доставчика, които ако имат проблем, ще затруднят достъпа до информация на много хора и компании.

Лий не пропуска и темата за фалшивите новини и манипулацията в интернет. "Отговорността, понякога и теглото, да се взимат решения за обществото пада върху компании, които са изградени така, че да извличат максимални печалби повече отколкото да търсят максимално доброто за обществото. Регулаторна рамка, която да има предвид социалните отговорности, може да помогне", препоръчва Лий.

На фона на всичко това Лий предупреждава, че интернет може да бъде превърнат в оръжие и не трябва да се разчита на големите компании да спрат подобен процес. На фона на всичко това Лий си задава два основни въпроса: Как да се осигури интернет връзка на половината световно население, което все още няма достъп до такава и дали тези хора искат изобщо да използват интернет в сегашния му вид.

Лий призовава най-добрите от всички сфери на обществото, бизнеса и правителствата да се съберат и да започнат дискусии и реална работа по решаването на проблемите на интернет и гарантирането на неговото бъдеще.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини