Скрипал е отровен с новичок

Тереза Мей и Владимир Путин си размениха задочни критики, след като британския премиер зави, че Русия "вероятно е отговорна" за атаката срещу Скрипал и дъщеря му с нервно паралитично вещество. 

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал е бил отровен с вещество, разработено в бившия СССР, обяви Мей. Британските медии разкриха, че става дума за "новичок". Това е нервно-паралитично вещество, което засяга нервната система на човека. Разпръснато на фин прах, действа при вдишване, поглъщане и абсорбиране през кожата. Изключително опасно е за човешкото здраве.

Разработен през 70-те години на миналия ХХ век в СССР., новичок е бил предназначен за военни цели. Химикалът е забранен за използване. Може да премине през летищна проверка, ако е в малки количества и е добре "скрит".

Действието на руската отрова  се дължи на ензима ацетилхолинестераза, който действа в нервната система, като предизвиква съкращаване на всички мускули, сърдечен удар и задушаване вследствие това.

Експерти посочват, че новичок може лесно да бъде произведен като се използват продавани на пазара химикали.

Британските здравни власти посъветваха хората, които са били в неделя в същите заведения, където е бил Скрипал, да изперат дрехите си и да избършат с мокри кърпи предмети, които са носили със себе си - мобилни телефони, чанти, а очила и бижута да измият с топла вота и препарат.

Вашингтон имат пълно доверие на заключенията на британското разследване за нападението и веществото, с която е бил отровен Скрипал, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Убийството на гражданин на територията на суверенна държава няма оправдание и трябва да има сериозни последици за извършителите и поръчителите, заяви Тилърсън.                               

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини