Може ли да бъде направена инвитро процедура при починал съпруг?

След загубата на съпруг - губиш и правото да имаш дете от него. Това гласи наредба на Здравното министерство от 2007 година. Има ли шанс една вдовица да роди дете от починалия си съпруг чрез инвитро процедура?
 
Aся Йорданова е една от многото жени у нас с репродуктивни проблеми. Преди година заедно със съпруга си решават да се подложат на инвитро процедура, за да създадат нов живот.

„Малко преди процедурата имах здравословен проблем и решиха, че ще ни замразят ембрионите със съгласието на двамата. Така решихме, че след като оздравея, ще продължим процедурата”, разказва Ася пред NOVA.

Малко преди това да се случи мъжът загива при трудова злополука, а текст от Наредба за асистирана репродукция предвижда унищожаване на генетичния материал след смъртта на един от двамата партньори.
 
„Законът и наредбата изискват това съгласие да продължава до момента на ембриотрансфера. С невъзможността той да изкаже необходимото съгласие след трагичния инцидент възниква и проблема”, обясни адвокат Мария Петрова.
Така започва борбата на Ася с институциите. Въпреки обещания от страна на Министерството на здравеопазването още миналата година, че проблемът й ще бъде разрешен, промяна в текстовете на наредбата засега няма.

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова, ако се промени наредбата, повече ще бъдат минусите, отколкото плюсовете за обществото.
 
Вчера Ася беше на поредна среща в министерството заедно с омбудсмана Мая Манолова. От ведомството обещават да инициират дебат за изменения в Семейния кодекс, Закона за наследството и Закона за гражданската регистрация. До уреждането на правния въпрос ембрионите ще се съхраняват.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини