11 °C

Страхотна снимка, но дали е истинска? Инструмент прави анализ

Изображение 1 от 3

    Всички сме попадали на някоя луда снимка в интернет, която ни кара да се чудим дали е истинска. Има инструмент за анализ дали това е така, пише Science Alert.

    Сайтът FotoForensics, разработен от компютърния учен Нийл Кравец е от 2012 г  и всъщност е доста лесен за използване.

    FotoForensics не дава окончателни отговори от типа "да" / "не", но ако сте готови да прекарате няколко минути, за да се запознаете с  инструментите, ще имате страхотен помощник докато плавате в морето от фалшиви новини.

    "Работи като микроскоп, като изтъква артефакти и подробности, които човешкото око не е в състояние да идентифицира", обяснява Кравец на сайта.

    Процесът на анализ е доста прост: изпращате снимка на сайта (като качване или само линк), алгоритмите заработват и изплюват резултат, който можете да интерпретирате, за да стигнете до свои собствени заключения.

    Като пример за тестване служи снимката на зелено гумено пате, което се разтопи на Twitter през юли 2017 година. Оригиналният tweet от потребителя @shiohitoshi за съжаление е изгубен, но не липсват на копия. Дали лицето на патицата е било редактирано цифрово върху петно, за да изглежда, че патицата се е разтопила? Разбира се, вече сте предупредени, че няма да получите отговор "да" или "не" тук. Какво показва сайтът?

    Най-мощната част от инструмента FotoForensics е алгоритъмът за анализ на нивото на грешки (Error Level Analys - ELA), който "подчертава разликите в скоростта на компресиране на JPEG" на картината. На практика това означава, че той може да различи разликите между ръбовете, текстурите и повърхностите, коитоsa невидими за окото.

    Най-добрият начин да разберете инструмента ELA е да разгледате, примерите, които Кравец е подготвил за начинаещи потребители. Един от тях 
    покзва, че дискетата в ръката на Ким Чон-Ун е фалшива -  яркостта ѝ е различна според ELA 

    За разлика от разтопеното пате - ELA показва​ еднакви ръбове и повърхности и изглежда то е истинско. Което твърдят и други доклади относно тази снимка.

    В допълнение към ELA, FotoForensics работи също с метаданните на изображението, което може да предостави важна допълнителна информация за файла, който разследвате, като например дали е бил редактиран в Adobe Photoshop или идва направо от камера.

    Когато е възможно, трябва да се опитате да получите оригиналната снимка за анализ, тъй като колкото повече се размазва по интернет, толкова по-компресирана ще бъде.

    "Вирусна снимка може бързо да претърпи десетки или стотици модификации", се казва в сайта. Всяка ново качаване променя изображението и прави оценяването на съдържанието по-трудно.

    Така че, следващия път, когато се изправите пред накоя завладяваща снимка, не бързайте с възторга и учудването. просто не се доверявайте на невероятни кадри толкова лесно. Имате FotoForensics 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини