В Книжовник развързват мартениците, бял щъркел ги навести

Изображение 1 от 4

    В хасковското село Книжовник вече се готвят да свалят мартеници. Според едно от поверията бяло-червените конци се свалят когато за първи път видиш щъркел. В народната традиция, завърне ли се в гнездото си бялата птица, то пролетта идва след нея.

    В село Книжовник има три гнезда. Освен едното, чийто обитател вече е тук, другите две са все още празни.

    Според статистиката обаче Хасковски заедно с Пловдивския са регионите сред населените места в България с най-много гнездящи двойките щъркели.

    Има и много любопитни факти около това как щъркелът се възприема и каква символика носи според различните митологии. В старогръцката е въплъщение на омагьосаната богиня Герана, която вечно търси своето бебе. Според легендите Герана се омъжила за пигмей и родила син. Герана била обаче много красива и това предизвикало яростта на Хера, която я превърнала в щъркел. Пигмеите отвлекли сина ѝ. Това е причината Герана ежегодно да отлита на юг в търсене на своето бебе.

    Древното гръцкото законодателство, наречено Пеларгония произлиза от старогръцката дума за щъркел – πελαργός, пеларгос и изисква от гражданите да се грижат за възрастните си родители. При древните гърци щъркелът е толкова почитана птица, че дори убийството му се наказвало със смърт.

    Според древноегипетската религия щъркелът е въплъщение на една от особеностите на човешката душа, наречена Ба. Според легендите миграцията на птиците се свързва с това, че всяка нощ влиза и отново излиза от човешкото тяло, а в задгробния живот окончателно се свързва с него.

    На иврит думата за щъркел е еквивалент на израза „мила майка“, така е, защото щъркелът за евреите е символ на родителските грижи.

    А в скандинавската митология птицата символизира семейните ценности. Мюсюлманите почитат белите щъркели поради факта, че ежегодно при миграцията си те преминават над свещения за тях град Мека.

    Много предания преписват магически качества на щъркелите.

    Според народните вярвания местата, на които птицата свива гнездо, са предпазени от магии и нещастия. Тъй като белият щъркел символизира вярност и плодовитост в дома, носи здраве, богатство и късмет, скандинавците правят и до днес платформи на покривите на къщите си, за да привличат птицата да свие гнездото си именно на техния дом.

    Според поверие, ако човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през настоящата година ще му върви добре.

    haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини