100 000 лв. обезщетение за ексминистър Николай Цонев

Софийският апелативен съд (САС) е увеличил двойно обезщетението за бившия военен министър Николай Цонев, който преди години беше арестуван, но по-късно оправдан Вредите, които той е понесъл покрай делото, по което беше окончателно признат за невинен заедно със съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов, значително надхвърлят обичайните за останалите дела. С този мотив магистратите са увеличили  обезщетението за неимуществени вреди и са присъдили на Цонев 100 000 лева по делото, което той заведе срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, показва справка на правния сайт Lex.bg

Преди година Софийският градски съд (СГС) присъди на ексминистъра 50 000 лева, като прие, че доказаните морални вреди са най-вече покрай унизителния му арест. Той беше задържан на 1 април 2010 г. във ВМА от служители на МВР под ръководството на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев.

В иска си Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: „Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва – долу на земята”. Задържането му беше заснето, а видеоматериалът беше предоставен от МВР на всички медии и излъчван многократно.

Според САС обаче от съществено значение са и други обстоятелства около шумния процес. В хода на делото Цонев е бил обект на Специални разузнавателни средства, а делото е продължило 5 години, през които постоянно е коментирано, имал е забрана за напускане на страната, затруднена била и политическата му реализация. Освен това делото било отразено и в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

„Наказателното преследване, като се започне от необоснованото брутално задържане и развитието му в досъдебната фаза, както и в съдебната фаза на три съдебни инстанции е било предмет на широко медийно отразяване, което е повлияло изключително негативно върху физическото и психическо здраве на ищеца и значително надхвърля обичайните вреди, които съпътстват всяко едно наказателно преследване. Въззивният съд намира, че с оглед на тези конкретни данни, справедливото обезщетение за претърпените от ищеца неимуществени вреди, вследствие на незаконното обвинение възлиза на сумата от 100 000 /сто хиляди/ лева, който размер удовлетворява обществения критерий за справедливост при съществуващите в страната обществено-икономически условия на живот“, пише в решението на съда.

Самият Цонев е настоявал за 200 000 лева.

След решението бившият военен министър трябва да получи и над 8000 лева за имуществени вреди, близо 5000 лева за адвокатски разноски, както и още 3816 лева - обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция от 15 000 лева, която е платил след първоначалния арест.

Претърпените вреди от Николай Цонев бяха признати и от държавата. Той беше завел дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, което беше на път да приключи със споразумение, с което правителството се съгласява да го обезщети с 15 000 евро. Преди две години обаче ЕСПЧ прекрати делото заради изнесена предварително информация за предстоящо споразумение.

Срещу Николай Цонев бяха водени още три дела, по които отново беше оправдан на всички инстанции и след това той си потърси компенсация по ЗОДОВ, като обезщетенията му бяха за общо 70 000 лева.

За арестите и незаконните обвинения по делото за подкуп, дело в Страсбург вече спечели финансистът Тенчо Попов, който осъди държавата да му плати 14 000 евро.

Съдията Петър Сантиров пък чака решение на втора инстанция от Софийския апелативен съд, след като СГС му присъди рекордните 300 000 лева заради тежко заболяване след ареста и заплахите, които е получавал зад решетките.

Шумното дело за подкупа приключи окончателно в началото на 2015 г., когато Върховният касационен съд оправда тримата подсъдими, а в решението на ВКС се казваше, че делото е „емблематичен пример за провокация към подкуп“, инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров.

Макар делата по ЗОДОВ да не са приключили окончателно, до момента държавата е осъдена да плати близо половин милион лева.

Източник: lex.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини