Говорът се е появил преди 1,8 млн. години?

Изображение 1 от 3

    Още преди да се появят първите представители на човешкия вид, древните хоминини може би са плавали в моретата и откривали нови земи. Това показва, че те вероятно са говорели помежду си. 

    Според един изследовател, Homo Erectus, Изправеният човек, може да използвал език преди 1.8 милиона години, съобщава IFLScience.

    Обикновено се смята, че речта се е появила за първи път с нашия собствен вид преди около 300 000 години, въпреки че има някои свидетелства, въз основа на които се предполага, че и неандерталците са можели да говорят. Сега изследователите се питат дали речта не се е развила много по-рано.

    Когато собственият ни вид напуска африканския континент, нашите предци следват стъпките на друг древен хоминин. Хомо еректус се смята, че се е появил преди около 1,9 милиона години в Африка и е първият, който оставя континента. Преди 500 000 години тези древни представители на човешкия род се разселват в три посоки, стъпвайки в Южна Европа, Китай и дори няколко индонезийски острова.
        
    Това последно постижение заинтригува палеоантрополозите.

    Фосилите показват, че древните хора успяват да стигнат до Ява преди около милион години, като според някои предположения, след това прекосяват откритото море, за да стигнат до остров Флорес. Също така се твърди, че дребният хоминин Homo floresiensis произлиза от H. erectus , но това е доста спорен въпрос.

    "Океаните никога не са били пречка за пътуванията на Хомо еректус" , коментира Даниел Еверет (Daniel Everett), който представи новата си хипотеза на срещата на Американската асоциация за напредък в науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS) тази седмица.

    „Той пътува по целия свят, пътува до остров Флорес, през едно от най-големите океански течения в света. Те плават към остров Крит и други острови. Те е трябвало да имат съответните умения и да са поне 20, за да стигнат до тези места”. Еверет твърди, че за да пресекат бурните води около Индонезия, те е трябвало да построят плавателни съдове и да координират гребането. Това, казва той, просто не е възможно без някаква форма на примитивна реч.

    Макар и интересна, тази теория не е приета без резерви. Някои са съгласни, че ако Хомо Еректус могат да строят лодки, те би могло да комуникират с повече от грухтене, но други се питат дали въобще са строили плавателни съдове. Маймуните, например, не са известни като мореплаватели, но въпреки това са прекосили Атлантическия океан от Африка в Южна Америка преди 40 милиона години .

    Само защото Homo erectus може да изработва инструменти, не означава, че е можел да говори. Много животни - от шимпанзета до каледонски врани - могат да правят инструменти. Тази способност сама по себе си не е достатъчна, за да заключим с увереност, че Хомо Еректус може да говори.

    Сложната еволюция на човека:

    •Преди 55 милиона години - Първите примитивни примати
    •Преди 15 милиона години - Хоминидите (човекоподобните маймуни) еволюират от предците на гибоните
    •Преди 8 милиона години - Първите горили. По-късно линиите на шимпанзето и човека  се разделят
    •Преди 5,5 милиона години - Ardipithecus, един от най-ранните предци на човека, който споделя характеристики с шимпанзетата и горилита. Спори се дали може да се нарече хоминин
    •Преди 4 милиона години - Появяват се австралопитеците - хоминини - човекоподобни маймуни. Те имат мозък не по-голям от този на шимпанзето, но и други човешки черти 
    •Преди 3.9-2.9 милиона години - Australopithecus afarensis живеят в Африка.
    •Преди 2,7 милиона години - Paranthropus, двукраки хоминини, живеят в горите и имат огромни челюсти за дъвчене
    •Преди 2,3 милиона години - Homo habilis (или "сръчен човек") се появява в Африка
    •Преди 1,85 милиона години - Очертава се първата "модерна" ръка
    •Преди 1,8 милиона години - Homo ergaster ("работещ човек") започва да се появява във вкаменелости
    •Преди 1,6 милиона години - открити са каменни брадви - първата голяма технологична иновация
    •Преди 800 000 години - Ранните хора контролират огъня и си правят огнища. Размерът на мозъка нараства бързо,
    •Преди 400 000 години  - Първите неандерталци започват да се появяват и се разпространяват в Европа и Азия
    •Преди 200 000 години - Хомо сапиенс - съвременните хора - се появяват в Африка
    •Преди 40 0000 години - Съвременните хора да достигат Европа

    ________________________________

    Hominini - Хоминините ("hominins") формират таксономично племе от подсемейството Homininae ("hominines"). Hominini включва род Homo (хора), но изключва род Gorilla (горили).

    Източник: nauka.offnews

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини