Отменената програма за 3-ти март в Одрин заради загиналите в операция „:аслинова клонка“

Министерството на външните работи на България разпространи информация за отменената на 3-ти март програма в посолството ни в Одрин.

От Външното министерство заявяват, че не е съгласувало речта на генералния консул Васил Вълчев и отмяната на участието на танцовия състав. 

В посолството ни в Анкара беше проведен прием на 1 март с представителство на най-високо ниво от приемащата държава начело с вицепремиера Фикри Ъшък. 

В Генералното консулство в Истанбул на 2 март близо 600 души уважиха тържествата по случай националния ни празник, които завършиха с голямо хоро.

 МВнР е изискало обяснения от генералния консул Васил Вълчев, който е аргументирал решението си за отмяната на празничното честване.  

“В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция “Маслинова клонка”, на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма. По отношение на боевете на Шипка призовах единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници.”

Haskovo.net

Коментари в сайта

Последни новини