Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Руският патриарх Кирил изрази недоволство, че България почита жертвите, които са дали в руско-турската война народите на Полша, Румъния, Украйна, Черна Гора, Молдова наравно със загиналите руснаци.

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия." - заяви руският патриарх.

"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия." - коментира Кирил на летище "София" преди да отпътува от България след тридневното си посещение у нас.

"Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България." - допълни той.

Припомняме, именно дипломатите на полската страна традиционно изразяват своята съпричастност към българската свобода и превърнаха в традиция отдаването на почит към националния ни празник, рецитирайки стихове на български език. Досега руската страна не е предприемала подобен жест към българите.

Според главата руската църква, историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Той заяви още, че "тази история на София", признаваща участието на другите народи, трябва да "изчезне" от политическия ход на България, защото била "лъжлива" историческа интерпретация.

"Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове, каза руският патриарх. Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия Шипка." - изтъкна Кирил.

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи. Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо." - добави той.

Междувременно Димитрин Вичев, член на Атлантическия съвет, съобщи във Фейсбук, че полицията не е допускала на Шипка хора с украински, полски, румънски и финландски знамена.

Гражданинът на Раднево Красимир Тодоров съобщи в социалната мрежа, че не е бил допуснат с украински флаг: "Днес 03.03.2018г. един българин, намирайки се в собствената си страна, не беше допуснат до храма в гр. Шипка с това знаме само защото там се намирал руският патриарх... заповед получена от полицаите охраняващи храма разрешавала вход само с български и руски знамена!"

Към статуса му е публикувана и снимка.

Съдържанието на тази публикация не бе открито.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1

    Може и да е дошъл на гости, но как си позволява да ни държи сметка!Как може такова падение?Срам и позор!Заляха ни вече отвсякъде руснаци, руски капитали изкупиха знаково предприятия за България ..Премиерът се посра от страх да не го свалят руснаците и заговори отново за Белене.Писна ми от руснаци, от руски клубове(Лев Яшин и всякакви глупости)Оставете на мира българския народ.Ние не сме руски протекторат!Вън!

  • 2
    Di
    Dimo
    21 -12
    16:22, 5 мар 2018
    Никога повече КГБ агенти на българска територия!!! Толкова нагло, откровено господарско поведение и очакване всички българи да му лазят в краката. Поне да с беше прикрил малко. За подобно поведение в Полша, Румъния, балтийските държави щяха да го обявят за персона нон-грата. Надявам се русофилите в България като видят този да осъзнаят що за хора са шайката в Кремъл. Трябва най-после да осъзнаем кои са ни приятелите, а това са на първо място братските народи от Централна и Източна Европа, с които заедно търпяхме руския гнет 45 години и които днес не позволяват и капка руско влияни в своите общества. Със сигурност има причина да о правят.
    • Ян
      Янкоооолу
      8 -3
      15:31, 7 мар 2018
      След като вицепрезидента на БЪЛГАРИЯ -г-жа Дантелена рокля-му лази в краката-вижте снимка,значи очаква ВСИЧКИ да го направят.Да ама НЕ!
  • 3
    Дя
    ДЯДО МРАЗ
    8 -17
    19:49, 5 мар 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Дед Мороз повече, защото отдавна сте руснак , а сте българин само под прикритие. Поковник Гундяев и той като вас под прикритие руски патриарх дойде да си нагледа раята и видя, че рая са само русоробите като вас, който Дай Боже. да намаляват по биологични причини, а младите и кадърните отдавна са избрали къде е по - добре, щото при Меркел, при Макрон, дори при Тръмп са над 2 500 000 българи избягали от червени чугуни и русороби като вас. Сигурно и вашите деца са в някоя демократична държава да се "мъчат? за някое и друго евро или долар, вместо да ги пратите при полковниците от КГБ и Гундяев да работят за ценните рубли, но тук се правите на патриот, а всъщност се излагате като руски роб и рая на руснаците.
  • 4
    Морски ами ти какъв к-р търсиш още тука продавай к... Виж коментара
    • Di
      Dimo
      15 -3
      12:37, 6 мар 2018
      Айде да не си ти този, който ще определя кой къде да ходи в общата ни държава. Минаха времената когато вие, мандраджиите, простите, необразовани и малоимотни селяни, най-долните прослойки на обществото, казвахте какво ще става в държавата със сила. Понеже така сте устроени и не може да живеете по друг начин винаги търсите на кого да слугувате. За вас положението или Русия, или Запада, трябва да изберем в чии крака да лазим. Аз не лазя в ничии крака. Това, че не харесвам имперската политика на Путин не ме прави фен на Меркел. Само крайно ограничени хора може да смятат двете за абсолютни алтернативи.
  • 5
    Го
    гост
    4 -12
    14:45, 6 мар 2018
    Прав е патриарха.... Виж коментара
  • 6
    Ди
    Димитров
    3 -8
    20:38, 7 мар 2018
    Палячовците тук - Патриархът казва Истината! А име... Виж коментара
Последни новини