Депутатите дават срок на кабинета до юни да каже за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова прекъсна отпуска си и дойде в Народното събрание, за да дебатират развитието на ядрената енергетика у нас.

Според Таско Ерменков няма по-устойчива технология за генериране и доставка на беземисионна енергия. Развитието на ядрената енергетика е безалтернативно, според червения депутат. Няма начин един такъв стратегически сектор да е разделен по политически пристрастия, по мнението на Ерменков.​

Червените дават едномесечен срок Министерство на енергетиката и Министерски съвет да внесат конкретно предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Делян Добрев от ГЕРБ дава друг срок -до 30.06.2018.

Атанас Костадинов констатира, че управляващи и опозиция са узрели по темата. Нямате време за губене, подчерта той. Все още страната ни е от големите замърсители със серен диоксид и парникови газове. Можем леко изстрадано да постигнем решение, смята червеният депутат.

От ГЕРБ поясниха, че днес не се взема решение да се строи или не втора ядрена централа. По-скоро кабинетът трябвало да каже какво ще се случи с оборудването на АЕЦ "Белене". Иначе червените бяха склонни да отстъпят от срока.

Рамадан Аталай от ДПС призова да не се избързва. Нека стъпка по стъпка да знаем какво ще правим с енергетиката, настоя той. Имало алтернатива на ядрената енергетиката. Не сме с пулса на времето, притеснен е Аталай.

Валентин Николов от ГЕРБ пък припомни, че според нормативните актове, трябвало да строим седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът в оставка Теменужка Петкова взе думата. Тя заяви, че е доволна за консенсуса в енергетиката. Правителството работело в интерес на българските граждани за сектора и втората атомна централа. Това е нашето верую, каза Петкова.

Трябва да знаем какво имаме, подчерта тя. Важният въпрос бил как ще се върви напред. Това са важни решения, убедена е тя.

Предложението на ГЕРБ мина в пленарна зала и беше гласувано със 137 гласа "за".

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

От БАН призоваха Българския енергиен холдинг да разреши публикуването на доклада, тъй като по договор той е поръчителят. Призивът от БАН дойде след като изтече междинен доклад в публичното пространство, според който проектът на АЕЦ "Белене" е финансово нежизнеспособен. От там тръгнаха и спекулации, че властта и управляващите подлагат на натиск академията да обявят ползата от изграждането на проекта.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитават доклада си и 90 варианта, които той дава.

След това пет партии поискаха от енергийния министър Теменужка Петкова да публикува доклада на БАН.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

До този момент министър Петкова наблягаше на тезата, че за реализиране на проекта трябва да се търсят външни и частни инвеститори и държавата не може да се включи в проекта и той да се осъществи с държавни гаранции.

Само преди дни премиерът Борисов излезе обаче с една авангардна идея проектът "Белене" да стана общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини