Хитро, г-жо Меркел

Хитър ход: германската канцлерка Ангела Меркел даде министерски постове на може би най-отявлените си критици. Затрупвайки ги с работа, тя де факто подсигури собствената си власт, коментира наблюдателят на DW Йенс Турау.

Ето, че Йенс Шпан ще се сдобие с министерски пост. Точно Шпан - бунтовникът в ХДС, който иска да възроди консервативните ценности и много обича да се показва заедно с младия австрийски канцлер-популист Себастиан Курц. Шпан, който се застъпва за рестриктивна бежанска политика и силно се дразни от факта, че в модните берлински квартали се говори толкова много на английски, вместо на немски. Шпан, който словесно винаги е на барикадата, сега изведнъж ще стане министър на здравеопазването. И ще трябва да се занимава с проблемите на лекарите, да се бори с лобистите и да решава сложния въпрос с острата липса на медицински персонал в малките населени места.

На добър час!

Министрите на здравеопазването рядко попадат в лъча на прожектора. Но в интерес на истината трябва да припомним, че преди да се превърне в големия консервативен бунтовник, Йенс Шпан наистина беше експерт по здравеопазването. Хитро измислено, госпожо Мекел! Един настъпателен критик, който няма нищо против да бъде разглеждан като надеждоносец за времената след Меркел, на първо време ще трябва да се захване с професионална политическа работа. С това канцлерката подава и още един сигнал: Аз съм още тук, поне за няколко години напред.

Същото се отнася и до включването на другата голяма надежда на християндемократите в списъка с министри. Доскоро Юлия Кльокнер беше нещо като говорителка на ХДС в различните национални токшоута по телевизията. Всички помнят критиката ѝ срещу бежанската политика на канцлерката по време на предизборната кампания в Райнланд-Пфалц преди около две години, когато с изявлението си Кльокнер се опита да натрупа точки. Тя винаги се движи в крак с най-разпространените към момента общонародни възгледи. И Меркел със сигурност не го е забравила. Така сега и Юлия Кльокнер ще влезе в кабинета - и като министър на земеделието ще има честта да се разправя с опърничави фермери и гневни еколози. Ами на добър час!

Урсула фон дер Лайен ще остане министър на отбраната, макар че професионалните войници изобщо не я харесват. Но може би след две години тя ще оглави НАТО, а там генерален секретар се става само от тази позиция.

Разбира се, в правителството остава и Петер Алтмайер, който в качеството си на шеф на канцлерството през последните четири години пазеше гърба на Меркел по какви ли не теми - и най-вече във връзка с политиката ѝ за бежанците. Като министър на икономиката занапред Алтмайер ще трябва да осигурява на християндемократите подкрепата на голямата им клиентела сред малките и средни предприемачи, които все още представляват основата на експортния гигант Германия. Тъй че: решението тъкмо Алтмайер да поеме този ресор е целенасочен и стратегически избор, а не просто тактически ход, както в случая с Шпан и Кльокнер.

Най-важното назначение

Най-важното персонално решение на Меркел е известно вече от няколко дни. За реформата вътре в ХДС ще се грижи бъдещата генерална секретарка на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, министър-председателка на провинция Саарланд и доверено лице на канцлерката. Това решение означава, че за Меркел министерските постове са едва ли не второстепенни. А и списъкът с бъдещите министри не излъчва кой знае какъв блясък и надежда за обновление. Защото в кабинетите на Меркел нещата винаги се въртят главно около една личност: тази на канцлерката. На това мнение, впрочем, е и самата Меркел.

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    минас ованес- керкенес
    1 0
    20:16, 28 фев 2018
    Какво ми я хвали те тая бе Хитлер навремето езчисти Германия от боклуци тая я напълни с лайнари
Последни новини