Що е то "зимни условия" и кой какво разбира под "снегопочистване" и "поддръжка"?

След денонощие на обилен снеговалеж и 24 часова битка с природата, пътищата в община Първомай са проходими. Това обаче по мнението на много от жителите и най-вече на шофьорите е крайно недостатъчно. Хората искат улици, по които да могат да се придвижват нормално, както във всеки друг ден от годината и много от тях считат, че затрудненията идват от лоша и дори пълна липса на организация.

„Къде е кметът?“ питат фейсбук потребителите, надявайки се да го видят с лопата в ръка.  Прессъобщенята гласят: „Всички пътища са проходими при зимни условия“.

Недоволството избухва наново, защото мнозина го разчитат така: „Всички улици са идеално почистени“, а те не са…

Затова потърсих формулировка: Какво означава „Пътища, проходими при зимни условия“? И не открих. Отнесох въпроса към АПИ. Оттам бяха любезни да поискат имейл с конкретното запитване. Пратих. Отговор – няма! В АПИ не знаят какво означава това и не могат да намерят дефиниция.

Въпросът за почистването на пътищата е регламентиран в НАРЕДБА № РД-02-20-19 от 12.11.2012 г. за поддържане и текущ ремонт на пътищата Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

В нея има Глава четвърта ВИДОВЕ, ОБХВАТ И ТЕХНОЛОГИЯ НА РАБОТИТЕ ЗА ЗИМНО ПОДДЪРЖАНЕ НА ПЪТИЩАТА. ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ И ПРАВИЛА

Там е посочено, че „Зимното поддържане на пътищата включва комплекс от дейности, свързани с осигуряване на проходимостта им при зимни условия и премахване или ограничаване на неблагоприятното влияние на снега и леда върху условията на движение. Видът и обхватът на работите за зимно поддържане на пътищата се определят в зависимост от приетото за определен път ниво на зимно поддържане.“

”За общинските пътища снегозащитните дейности се извършват в зависимост от нивата на зимно поддържане, изискванията към експлоатационното състояние на платното за движение и срока за изпълнение“

Всичко това е описано в таблици и има указание „Последователността на провеждане на снегозащитните мероприятия на пътните участъци за републиканските и общинските пътища в зависимост от категорията на участъка, опасността от снегонавяване и напречния профил на пътя.

А в таблицата накратко е записано: Първо се извършват дейности на пътища с големи снегонавявания, едновременно с тях или веднага след това са тези със средни снегонавявания, следват участъците с малки снегонавявания, а участъците без снегонавявания не се чистят. В отделна графа е обяснено кои навявания са големи, средни, малки. На мнозина не им харесва, но какво да се прави – Наредба! В община Първомай маршрутите с различна степен на снегонавявания са към Воден, Езерово, Буково, Брягово, Искра.

 Предполага се, че с тази наредба е съобразен и договорът, с който се възлага на фирма „Агродоминатор“ да извършва снегопочистването в общината. На нея се разчита за поддържането на 117,450 км пътища в общината от четвъртокласната мрежа.

В града се поддържат 48 км улици. В селата – колкото може,  отговорността е на кметовете по места.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Бе
    Бесен
    12 0
    18:38, 27 фев 2018
    Малоумници!!! Толкова ли днес не можаха да минат поне централните улици?
    • ВГ
      В гъ.ъ тесен
      5 0
      19:04, 27 фев 2018
      Минаха ама избирателно
  • 2
    Ня
    Някой
    20 0
    19:35, 27 фев 2018
    Как можаха в Пловдив улиците да са на асфалт в 10 часа днес, а при нас не може? Валежите бяха по едно и също време и количество. Явно там има управници, а тук Кирякова чете наредби и гази сняг.
  • 3
    12
    123@
    14 0
    20:23, 27 фев 2018
    По някои улици дори не мина снегорин .Стига кмете с хвалебствия в хубаво време, сега къде си.Къде ти е дарсловото в съвета на топло , а забравихме теб те возя.Кои ще гушне пак парите за ; идеално изчистените улици;!Не спряхте да се гушите с нашите пари, ИДИОТИ.
  • 4
    Со
    Сократ
    15 0
    20:34, 27 фев 2018
    А бе, Теди ,кой ти иска улици до асфалт?Никой вече в скапания ви град не живее с илюзията, че това може да се случи - .лъжите на управниците са на всяка крачка! Вчера просто по улиците не беше минал никакъв снегорин до следобед, а по някои улици такъв мина само веднъж и то в късните часове! И резултатът е днес на лице- затепан ,дебел сняг, който днес даже и по центъра стана на киша и бабуни!E, какво като ни четеш наредби и регламенти, счупените коли и изкривените джанти кой ще ни ги плати?Просто е ,всеки навсякъде трябва да си свърши поверената работа, както трябва,а не криво ляво и парите в джоба.Ние всички плащаме всевъзможни местни данъци и такси ,за които каква услуга получаваме,това е проблемът сега.
    ''Никога не предпочитай собствената си глупост пред чужд полезен съвет!''
  • 5
    Пи
    ПИТАГОР
    10 -2
    06:47, 28 фев 2018
    Тедао ма ти адвукат на ангу ли си станала ма. Кви са тия твои търсения за определения какво било зимни условия и темподобни ма. Ти явно искаш с некви определения на маймуни да ни направиш като защитаваш ангу. Квито и определения да има ние сме разумни хора и сами можем да преценим вземайки предвид наблюденията си за състоянието на улиците дали се чисти или не. Остай ги тия ккомунистически приоми дори закон за снегопочистването да ни цитираш пак няма да повярваме че се чисти в пърумай. Яз питах википедия да ми тълкува една думичка и виж какво ми изтълкува:
    Корупция
    Корупция (на латински: corrumpo – покварявам, развращавам, развалям) в най-общ смисъл е злоупотребата с обществена служба за лично облагодетелстване или, по-конкретно – поведение на длъжностни лица, чрез което те или техни близки се облагодетелстват неправомерно и незаконно, като злоупотребяват с поверената им власт.Крайната точка на корупцията е клептокрацията, при която дори външните претенции за почтеност са изоставени.
    Сега с тия определения разбра ли вкакво жувеем в пърумай не в демокрация а в клептокрация демек ангу и доста други хора крадът и дори не им пука а ти като някаква кокошка си се разкудкудякала и защитаваш ангу.
    • 98
      987
      1 -5
      09:25, 28 фев 2018
      Ти не можеш да спиш,докато не напишеш някоя глупо... Виж коментара
  • 6
    ,,
    ,,,,,,,,
    7 -1
    09:51, 28 фев 2018
    Без техника почистване няма!Неможе с три трактора,два багера и една фадрома да се чисти цяла община.За между селските пътища си има големи техники.За градските си има достатъчно много интересни машини,които почистват улиците.Всички сме гледали клипчета от другите страни.Има си и многоцеливи машини,които могат да извършват различни функции.Но нали трябва да има някой,който да се интересува от тези неща и да инвестира от бюджета.Не да се разпределя за собствените им блага,ама нищо де 16 години блага за едни,страдание за други.Цялата отговорност района ни да е в това състояние е на 20 човека,които си прибират парите по законен начин.При бюджет 15632783 лв. къде са удобствата на града ни?70% от улиците са без асфалт останалите 30% са в не добро състояние.Обновяване на Общината и парковите пространства си са същите от създаването им тези милиони не са никак малко за общината ни и може да се направи доста с тях.Отделно има толкова много европейско финансиране за развитие на районите,че нов град можеше да се направи до сега.Ама уви град на комунисти сме затова ще е така още двеста години!
Последни новини