САЩ разреши тестовете на робомобили без водачи и наблюдатели

В началото на месец април в Калифорния започват официалните изпитания на автомобили. в които изобщо няма хора, дори и наблюдатели.

Решението взе местното ведомство по транспорта, което обаче постави условия – автомобилите да могат да се управляват дистанционно.

Отдалеченото направление е един от пътищата за развитие на робомобилите. Тази идея предвижда голямо количество автомобили да бъдат управлявани от един офис, в който един оператор ще контролира няколко автомобила едновременно. Авторите на тази идея считат, че по такъв начин ще се повиши ефективността, а от друга страна, винаги ще има човек, който да поеме управлението в свои ръце.

Тази насока за развитие на робомобилите привлича със значително по-малкия брой препятствия от страна на регулационните органи и от страна на законите. На теория, това не са безпилотни автомобили, има контрол от страна на човека и този вид транспорт е по-лесно да стане легален. Калифорния е пример за това.

Засега не са известни компаниите, които ще се възползват от новата възможност. Но към днешен ден с роботизирани автомобили активно се занимават GM и Ford, както и технологичните компании Apple и Google.

Има компании, които по принцип са създадени за реализирането на тази идея. Starsky Robotics например, възнамерява да прави товарни автомобили без кабина и без каквото и да е място за човека, които ще се управляват от разстояние, но и ще могат да използват ИИ за самостоятелно придвижване.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини