Мъск изстреля тестови сателити от проекта STARLINK (видео)

SpaceX на Elon Musk изведе два спътника на ниска земна орбита с ракетата Falcon 9 в рамките на мисията PAZ на 22 февруари 2018 .

Това е стартът на проекта STARLINK на Илон Мъск. Двата сателита Microsat-2a и Microsat-2b са първия тест от амбициозния проект за глобална мрежа за високоскоростен интернет от близо 12 000 спътника. През следващите месеца двата спътника ще изпращат широколентови (Ku-band) сигнали към 6 стационарни и 3 преносими приемни станции в САЩ. Импулсите ще траят не повече от 15 минути и ще бъдат изпращани приблизително веднъж в денонощие. Идеята на Илон Мъск е през на 2019 г. да започне разполагането на първите 4425 сателита за широколентов интернет, подобен на 5G, след което към тях да се добавят още 7518, но на много ниска орбита под 400 км.

Това е първото изстрелване на ракетата Falcon 9 след исторически изпитателен полет на Falcon Heavy на 6 февруари 2018 г.

Falcon 9 изведе сателита PAZ на Hisdesat за киленти от научни, търговски и държавни институции от военновъздушната база Вандербърг в САЩ.

Събитието е изключително важно за SpaceX и има амбиции да комерсиализира пространството.

Във видеото е съкратена версия на изстрелването на Falcon 9 на SpaceX на 22 февруари 2018 година, то бе предавано на живо от Space X.

Преди няколко дни Мъск обясни, че след този старт няма да бъде прибирана първата степен на ракетата, защото приоритетът за 2018 г. е да бъде откривана и прибирана за последваща употреба обвивката на товарната капсула.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини